Tweede Kamer tegen korten op aidsbestrijding

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Ben Knapen. Foto ANP

DEN HAAG - Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer is tegen de bezuiniging op aidsbestrijding die staatssecretaris Ben Knapen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft voorgesteld. Hij wil komend jaar 71 miljoen euro korten op het terrein van de zorg, vooral op hiv/aids-programma's.

De coalitiepartijen VVD en CDA gaan samen met in ieder geval de PvdA, SP en ChristenUnie kijken of die bezuiniging terug te draaien is. Daarvoor moeten ze eerst geld elders op de begroting van Buitenlandse Zaken zoeken om het gat te dichten, zei SP-Tweede Kamerlid Ewout Irrgang woensdag, Wereld Aids Dag. Maandag debatteert de Tweede Kamer met Knapen over zijn plannen.

VVD-Kamerlid Klaas Dijkhoff wil nu nog niet zeggen aan welke financiÈele dekking hij denkt. Hij wees erop dat voor de invulling hiervan ook een meerderheid nodig is, anders kan de beoogde korting niet ongedaan worden gemaakt. Vooralsnog denken de partijen daar anders over, zo blijkt na een rondgang.

Het CDA denkt 10 tot 15 miljoen euro weg te halen bij de post begrotingssteun voor arme landen. Overigens wil het CDA de bezuinigingen voor de hulporganisaties spreiden over vier jaar in plaats van de twee jaar die Knapen wil, aldus Kamerlid Henk Jan Ormel. De ChristenUnie wil 20 miljoen euro verzachten door onder meer minder bij te dragen aan het Europese ontwikkelingsfonds. De SP ziet ook wat in deze opties en denkt ook aan lagere bijdragen voor de Wereldbank en de organisatie NCDO.

PvdA-Tweede Kamerlid Sjoera Dikkers heeft Knapen opgeroepen er in ieder geval voor te zorgen dat met het aidsvirus besmette mensen hun medicijnen blijven krijgen. Het Aidsfonds meldde eerder dat ongeveer 180.000 mensen wereldwijd afhankelijk zijn van deze Nederlandse hulp.

Niet alleen de politiek en hulporganisaties hebben kritiek op zijn voorstel, maar ook kopstukken uit het bedrijfsleven en wetenschappers. Zij uitten hun zorgen woensdag in een open brief in de Volkskrant en het Financieele Dagblad.

Onder andere Peter Bakker van TNT Post stelde dat er zonder aidsbestrijding geen sprake kan zijn van zelfredzaamheid of economische groei. Wetenschappers als Joep Lange zeggen dat de winst die de afgelopen jaren is geboekt met de preventie en behandeling van hiv, verloren kan gaan. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden