Tweede Kamer tegen bouw A9-pompstation om bomenkap

De Tweede Kamer heeft zich uitgesproken tegen de bouw van een benzinestation langs de A9 die bij Ouderkerk aan de Amstel ten koste zou gaan van duizenden bomen.

De snelweg A9 langs Ouderkerk aan de Amstel. Beeld Irvin van Hemert / Rijkswaterstaat
De snelweg A9 langs Ouderkerk aan de Amstel.Beeld Irvin van Hemert / Rijkswaterstaat

Een meerderheid schaarde zich dinsdagmiddag achter een motie van Suzanne Kröger (GroenLinks), Cem Laçin (SP) en Eva van Esch (Partij voor de Dieren). In de motie werd de regering verzocht af te zien van de bomenkap voor de bouw van de verzorgingsplaats en een tankstation langs de snelweg. De oppositiepartijen kregen daarbij onder meer steun van de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie.

Eerder zorgden de bouwplannen al voor onrust in Ouderkerk toen het gemeentebestuur van Ouder-Amstel zich gedwongen voelde om een kapvergunning af te geven voor maar liefst 14.000 bomen aan de A9 langs de noordelijke rand van polder De Ronde Hoep. Zoveel bomen zouden plaats moeten maken voor de verbreding van de A9 en de aanleg van een verzorgingsplaats met benzinestation. Later werden de plannen bijgesteld, maar toen zouden er nog altijd 10.000 bomen sneuvelen, waarvan 3.000 voor de verzorgingsplaats en het tankstation.

Onherroepelijk

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) had de motie ontraden. De verbreding van de snelwegen door Amstelveen, Ouderkerk en Amsterdam-Zuidoost is tot aan de Raad van State aangevochten, maar onherroepelijk geworden. De minister benadrukte eerder al dat het gaat om het verplaatsen van een bestaand tankstation, langs de A9 bij Amstelveen. Zonder nieuw benzinestation langs de snelweg zou er langs het snelwegennet 60 kilometer lang geen mogelijkheid zijn om te tanken. Volgens de minister was dat onwenselijk vanwege de verkeersveiligheid.

Maar Kamerleden berekenden dat benzine bij Ouderkerk niet zo schaars is als op het eerste gezicht het geval lijkt. Weg van de snelweg zijn binnen enkele kilometers 16 benzinestations 24 uur per dag geopend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden