Tweede Kamer stemt in met hervorming langdurige zorg

Het kabinet heeft vandaag groen licht gekregen om per 1 januari 2015 meer zorgtaken over te dragen aan de gemeenten. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde erin toe dat de dagbesteding en begeleiding voor thuiswonende ouderen en gehandicapten de verantwoordelijkheid worden van de gemeente.

Staatsecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) Beeld anp
Staatsecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid)Beeld anp

De overdracht gaat gepaard met bezuinigingen, onder meer op de huishoudelijke hulp die de gemeenten al regelen. De regeringspartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie, SGP, de Groep Bontes/Van Klaveren en de eenmansfractie Van Vliet gingen akkoord met het wetsvoorstel dat de verandering mogelijk maakt. De SP, het CDA, de PVV, GroenLinks, de Partij voor de dieren en 50PLUS vinden het te snel gaan en stemden tegen.

Verzachting
Door eerder aangekondigde kortingen van ruim 3 miljard euro op de langdurige zorg wat te verzachten, verzekerde het kabinet zich van de steun van de bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. In 2015 is er voor de gemeenten daardoor 360 miljoen euro meer beschikbaar dan eerder.

Het kabinet neemt de langdurige zorg op de schop om de stijgende kosten te beteugelen en om beter in te spelen op de wens van onder meer ouderen om langer thuis te blijven wonen. Verantwoordelijk staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wees er eerder op dat er in 2017 nog steeds net zoveel geld naar deze zorg gaat als nu. Het roer gaat volgens de bewindsman niet om omdat de langdurige zorg nu zo slecht is geregeld. 'Integendeel, ik ben er trots op. Maar om de zorg ook in de toekomst zo goed te houden, moet er wat gebeuren.'

Dagbesteding
Het kabinet hevelt niet alleen de dagbesteding en begeleiding over naar de gemeenten, ook de zorgverzekeraars krijgen er taken bij, bijvoorbeeld de wijkverpleging. In de Wet langdurige zorg (Wlz), die de volksverzekering AWBZ gaat vervangen, wordt verder geregeld dat mensen die echt niet meer thuis kunnen wonen terechtkunnen in een zorginstelling. Deze laatste wet is onlangs naar de Kamer gestuurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden