Tweede Kamer schrapt debatten vanwege coronavirus

De Tweede Kamer schrapt de komende weken bijna alle debatten en andere overleggen. Alleen noodzakelijke debatten gaan door, voorlopig alleen die debatten de over de bestrijding van het coronavirus gaan. Alleen op woensdagen komt de Kamer daarvoor nog bijeen.

Mark Rutte. Beeld ANP
Mark Rutte.Beeld ANP

De eerstvolgende vergadering is komende woensdag om 13:00 uur. Dat heeft Kamervoorzitter Khadija Arib vanavond na telefonisch spoedoverleg met het presidium, het dagelijks bestuur van het parlement, besloten.

De eerstvolgende vergadering is komende woensdag om 13.00 uur. Dat heeft Kamervoorzitter Khadija Arib vanavond na telefonisch spoedoverleg met het presidium, het dagelijks bestuur van het parlement, besloten. ,,Van belang is dat wij als Tweede Kamer invulling geven aan onze controlerende taak”, schrijft Arib in een brief aan alle Kamerleden. ,,Het parlementaire proces vindt gewoon doorgang.”

Schriftelijk

Debatten worden, waar dat kan, digitaal of schriftelijk gevoerd. Alleen cruciale wetgeving wordt nog behandeld. Ook het wekelijkse Vragenuur gaat niet door, net als alle debatten die alleen met een Kamercommissie worden gevoerd.

,,Onder de huidige omstandigheden willen wij de fysieke vergaderingen tot een minimum beperken, ook met het oog op de voorbeeldfunctie die wij als parlement vervullen”, benadrukt Arib. Het Kamergebouw blijft wel open voor Kamerleden of medewerkers die er moeten zijn. Op werkplekken en in de vergaderzaal wordt gezorgd dat mensen onderling ‘voldoende fysieke afstand’ kunnen nemen.

Verregaande maatregelen

Eerder zondagavond maakte het kabinet verregaande maatregelen bekend om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Zo worden scholen, restaurants en cafés en sportscholen de komende drie weken gesloten. Ook de restaurants in de Tweede Kamer gaan allemaal dicht. De maatregelen van de Tweede Kamer duren tot minimaal 6 april.

De meeste medewerkers van de Tweede Kamer zullen in lijn met het RIVM-advies thuiswerken. Werknemers die functies vervullen waarbij dat niet kan, krijgen betaald verlof. ,,Wij kunnen ons voorstellen dat fracties deze maatregelen zien als richtsnoer voor hun fractiemedewerkers”, stelt Arib.

Ministers werken thuis

Een aantal bewindslieden kon de komende tijd toch al geen Kamerdebatten voeren. Ministers Cora van Nieuwenhuizen en Stientje van Veldhoven werken op advies van het RIVM thuis nadat zij in aanraking kwamen met collega’s uit het buitenland die besmet blijken met het coronavirus. Van Nieuwenhuizen sprak de Indonesische minister van Transport in Jakarta, Van Veldhoven haar Franse collega in Parijs. De twee ministers hebben geen klachten en worden dus ook niet getest.

Vorige week werd al bekend dat de Eerste Kamer twee weken dicht gaat vanwege het coronavirus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden