Tweede Kamer om de tafel met Turkse organisaties

De Tweede Kamer voelt maandag een aantal Turks-Nederlandse organisaties aan de tand over de ruzies die de mislukte Turkse coup in Nederland teweeg heeft gebracht.

Basisschool de Witte Tulp in Amsterdam. De school is gelinkt aan de Gulen-beweging. Beeld anp
Basisschool de Witte Tulp in Amsterdam. De school is gelinkt aan de Gulen-beweging.Beeld anp

De Kamer wil weten hoe Turkse Nederlanders naar Turkije en Nederland kijken.

De jacht op veronderstelde coupplegers en hun medestanders dreigde afgelopen zomer over te slaan naar Nederland. Aanhangers van moslimgeestelijke Fethullah Gülen, de grote rivaal van de Turkse president Erdogan, werden ook in Nederland voor landverraders uitgemaakt omdat hij de hand zou hebben gehad in de staatsgreep.

Ouders haalden hun kinderen van veronderstelde Gülenscholen, terwijl basisschool De Roos in Zaandam bijvoorbeeld werd uitgemaakt voor een school voor terroristen. Dat zinde de regering en het leeuwendeel van de Kamer niet.

Islamitische Universiteit
Voor de hoorzittingen schuiven Turkse Nederlanders van allerlei pluimage aan. De Kamer heeft zowel aanhangers van Erdogan als van Gülen uitgenodigd.

Vertegenwoordigers van conservatief-islamitische, nationalistische en linkse organisaties maken hun opwachting, maar ook van de Koerden, Armeniërs en alevieten. Zelfs de Islamitische Universiteit is welkom, ook al is deze in ongenade van de Kamer gevallen en zijn vergunning kwijt.

In september werd al bekend dat Amsterdam onderzoek gaat doen naar 'de lange arm' van de Turkse regering in de stad. Dit naar aanleiding van lijsten met Gülenleerlingen die zouden circuleren.

Lees meer: Het raadsel van de Gülenlijsten [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden