Tweede Kamer geeft Amsterdam nieuwe wapens in strijd Airbnb

Amsterdammers die hun woning illegaal verhuren via Airbnb plegen een economisch delict. De gemeente kan hun opbrengsten uit vakantieverhuur afpakken.

Michiel Couzy
Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam. Beeld anp
Toeristen met rolkoffers op de grachten in Amsterdam.Beeld anp

De Tweede Kamer nam dinsdag een motie aan die dit mogelijk maakt. De motie, ingediend door VVD en SP kreeg steun van alle partijen in de Kamer.

Amsterdammers mogen hun woning maximaal zestig dagen per jaar aanbieden voor vakantieverhuur, aan niet meer dan vier personen tegelijk. Vanaf 1 januari wordt dit dertig dagen per jaar.

Winsten afpakken
Deze regels worden in Amsterdam regelmatig geschonden en vaak door professionele partijen die complete woonblokken aan te grote groepen verhuren. Zij kunnen een boete krijgen, indien ze worden betrapt. De Tweede Kamer doet hier een schep bovenop door gemeenten de mogelijkheid te bieden deze winsten af te pakken.

"Malafide verhuurders moeten hard worden aangepakt. Nu calculeren ze in dat ze een bestuurlijke boete krijgen en gaan ze vrolijk verder met hun praktijken," zegt Daniël Koerhuis van de VVD en mede-indiener van de motie. "Ik wil dat de minister deze fraude als economisch delict bestempelt. Daardoor kunnen we de winsten van deze criminelen afpakken. Dat is het enige wat ze echt voelen."

De motie draagt minister Kajsa Ollongren ook op te onderzoeken of het mogelijk is verhuursites als Airbnb zelf aan te pakken en boetes op te leggen bij illegale vakantieverhuur. Dit is een grote wens van de gemeente Amsterdam.

Registratieplicht
Wethouder Laurens Ivens heeft deze wens geuit in een brief aan de Tweede Kamer. "We hebben al meer mogelijkheden gekregen om verhuurders aan te pakken, maar dat geldt nog niet voor de verhuursites.

"Minister Ollongren maakte vorige week al bekend dat ze een registratieplicht wil invoeren voor vakantieverhuur. Dit betekent dat bij de advertentie een nummer komt te staan en dat de gemeente dan kan achterhalen op welk adres illegale verhuur wordt aangeboden. Ook deze registratieplicht was een innige wens van de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden