Tweede Kamer eens met onderwijsrapport

DEN HAAG - De Tweede Kamer is het eens met de conclusie van de commissie-Dijsselbloem dat hij zich in het verleden te veel heeft bemoeid met het onderwijs.Dat blijkt uit de reacties op het rapport van de parlementaire commissie die vernieuwingen in het onderwijs heeft onderzocht.

''De PvdA neemt dan ook haar verantwoordelijkheid voor haar aandeel in de gemaakte fouten'' stelt Kamerlid Staf Depla woensdag. De partij vindt dat ''de Tweede Kamer deze lessen voor de toekomst ter harte moet nemen''.

''Tweede Kamer, ken je plaats, toon scholen en docenten vertrouwen in hun professionaliteit'', zegt ook Arie Slob van de ChristenUnie. Volgens fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks hebben ''kabinet, politiek en belangenorganisaties de kritische geluiden uit het veld verwaarloosd''.

Jan Jacob van Dijk van het CDA wil echter geen verwijten maken. ''Ik ga ervan uit dat mensen die op dat moment bezig waren met onderwijsvernieuwingen, dat oprecht en integer hebben gedaan'', zegt hij.

Door het parlement loopt een scheidingslijn tussen partijen die op basis van het rapport van de commissie meer geld voor het onderwijs eisen, en die dat niet verlangen. Voor voorzitter Jeroen Dijsselbloem is het duidelijk dat de middelen opdit moment tekortschieten.

Onder andere de SP en GroenLinks delen deze mening. Ook de PvdA sluit extra geld niet uit. ''Laten we beginnen te kijken wat er moet gebeuren en daarna hoeveel daarvoor nodig is'', zegt Kamerlid Depla.

CDA'er Van Dijk stelt echter ''dat er geen automatisme is dat als je meer geld in het onderwijs stopt, de kwaliteit omhoog gaat''. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden