Tweede illegale lijst met Roma opgedoken in Zweden

Nadat eerder deze week werd onthuld dat de Zweedse politie een illegale registratie bijhield met namen en adressen van zo'n 4.000 Roma, is er nu een tweede lijst opgedoken.

De Zweedse politie. Beeld ANP
De Zweedse politie.Beeld ANP

Op deze nieuwe lijst, die net als de eerste is opgesteld door een politiestation in Skåne, in Zuid-Zweden, staan 997 namen van Roma, onder wie 100 kinderen onder de 10 jaar - sommigen zijn nog geen 2 jaar oud.

Het nieuws volgt op de eerdere onthulling van de Zweedse nationale krant Dagens Nyheter, op maandag, dat het politiebureau een lijst van 4.029 Roma had samengesteld, waarvan de meesten geen criminele activiteiten op hun geweten hadden.

Medewerkers van het politiestation in Skåne ontkenden aanvankelijk het bestaan van een dergelijke lijst, maar kwamen hier later op terug.
Een aantal agenten meldden zich maandag op het hoofdkantoor van de politie om hun betrokkenheid bij de omstreden registratie te erkennen.

Een gepensioneerde agent zei dinsdag tegenover de Zweedse tabloidkrant Aftonbladetdat dat de eerste en uitgebreidere lijst is samengesteld in 2005. Volgens de man, die op basis van anonimiteit sprak, vonden er in die tijd een reeks criminele incidenten plaats die werden toegeschreven aan de Roma-gemeenschap.

De gepensioneerde agent heeft nu spijt van zijn betrokkenheid. 'Het was fout, maar we gaven helemaal niets om deze mensen', zei hij. 'Het was voor ons alleen interessant vanuit het criminele perspectief.'

Zwervers
Volgens de agenten die zich bij het politiebureau hadden gemeld, zou er slechts één lijst bestaan. Daarop kwam Dagens Nyheter met een tweede onthulling - een lijst met nog eens 997 namen. Er bestaat wel wat overlap in de twee lijsten, maar het gros van de namen op de tweede lijst is uniek.

Beide lijsten zijn opgeslagen in dezelfde database, onder het label 'kringresande', vrij vertaald: zwervers. De namen zijn met elkaar verbonden door pijlen, die aangeven hoe de Roma familiair met elkaar verbonden zijn. Elke naam is tevens voorzien van een persoonsnummer en een adres.

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt die momenteel in New York is voor de algemene vergadering van de VN, onderstreepte dat het bijhouden van een dergelijke registratie in strijd is met de Zweedse wet. 'Het is goed dat de politiehoofden zich nu hebben aangegeven en ik heb vastgesteld dat de politie-commissaris heel duidelijk is geweest. Er is alle reden toe om dit te verwelkomen. We moeten nu verzekeren dat (..) er veranderingen komen die aantonen dat de correcte procedures worden gevolgd.'

In strijd met de wet
Volgens een aantal advocaten en rechtsgeleerden die door Dagens Nyheter zijn geïnterviewd is de database in strijd met een aantal wetten, waaronder het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens en een aantal politiewetten die gaan over de opslag van data en het registreren van algemeen politietoezicht.

'Is 'zwervers' een eufemisme voor Roma en zo ja, is het register dan dus gebaseerd op etnische achtergrond?', vroeg Johan Hirschfeldt, die gespecialiseerd is in de grondwet, zich in de krant af. 'Het is verboden om een register samen te stellen puur op basis van deze gronden.'

De Zweedse Ombudsman die zich inlaat met discriminatievraagstukken heeft ondertussen een onderzoek aangekondigd. Daaruit moet blijken of er daadwerkelijk sprake is van discriminatie.

De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt. Beeld getty
De Zweedse premier Fredrik Reinfeldt.Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden