Tweede coldcase-kalender met meerdere Amsterdamse zaken

Wegens succes wordt de kalender met onopgeloste moordzaken (cold cases) verlengd en komt hij behalve in gevangenissen ditmaal ook bij de reclassering te hangen.

ANP/Het Parool
Een week uit de nieuwe coldcase kalender met een Amsterdamse zaak Beeld Politie
Een week uit de nieuwe coldcase kalender met een Amsterdamse zaakBeeld Politie

Tot die verlenging heeft de politie besloten nadat de eerste uitgave met 52 cold cases (een per week) in 2017 tot veel bruikbare tips leidde.

In de nieuwe kalender staan meerdere Amsterdamse zaken, zoals de vondst van het lichaam een onbekende man in 1982, de vermissing van een vrouw sinds 2011 en een gewurgde man die in 1998 in het water in Noord werd gevonden.

Reclassering
De eerste kalender met onopgeloste levensdelicten en vermissingen leverde 78 tips op over zaken op de kalender, waarvan er 32 bruikbaar bleken. In negen oude zaken is het politieonderzoek heropend of wordt heropening onderzocht.

De politie deelde de kalender vorig jaar voor het eerst uit in vijf gevangenissen in de hoop dat gedetineerden iets meer weten en gaan praten.

Volgens de bedenker, rechercheur Jeroen Hammer, blijkt uit een steekproef dat bijna twee derde van de gevangenen de kalender een goed idee vindt.

De kalenders komen daarom eveneens in kantoren van de reclassering te hangen. Meer aandacht leidt volgens de landelijk portefeuillehouder cold cases Aart Garssen, tevens hoofd van de recherche in Oost-Nederland, ook tot meer tips.

Bruikbare tips
In het afgelopen jaar kwamen zo'n 800 tips bij de politie binnen over cold cases, bijna vijf keer zo veel als in 2016. Vooral de uitzending van het televisieprogramma Cold Case: Dader Gezocht leverde veel informatie op, evenals aandacht in Opsporing Verzocht.

Een van de zaken op de vorige kalender waarover bruikbare tips binnenkwamen, is de moord op Hans Schonewille. In 1999 werd hij doodgeschoten op een parkeerplaats in Aarlanderveen.

Volgens het coldcaseteam van de Haagse politie hebben de kalender en de publiciteit daaromtrent ervoor gezorgd dat mensen daarover wilden praten.

Rechercheurs zijn in gesprek met getuigen en familieleden. Zij beoordelen daarnaast opnieuw het dossier en alle bewijsstukken. Na dat vooronderzoek wordt besloten of de zaak wordt heropend.

Bekijk de nieuwe kalender met cold cases.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden