'Tweede Coen helpt niets'

AMSTERDAM - Een tweede Coentunnel zal tot meer autoverkeer in de toch al verstikte stad leiden, zeggen zes milieuorganisaties. Ze hebben bezwaar ingediend tegen de aanleg bij de Raad van State.Milieudefensie, Kontakt Milieubeheer Zaanstreek, Brettenzone Natuurlijk, Milieucentrum Amsterdam, Tweede Coen niet doen en de Milieufederatie Noord-Holland hebben vorige week beroep ingesteld tegen het, zoals het officieel heet, Tracébesluit capaciteitsuitbreiding Coentunnel.

Gemeente, provincie en rijk willen een tweede tunnel aanleggen om de files te verminderen en Amsterdam beter bereikbaar te maken.

Volgens Joris Wijnhoven van Milieudefensie zal de aanleg van een tweede Coentunnel alleen maar tot meer autoverkeer leiden: ''Als de files afnemen, zitten mensen die nu de trein pakken, straks weer in de auto. Dat is een bekend verschijnsel.'' De luchtkwaliteit in en rond de stad zal dan volgens Wijnhoven verder verslechteren.

De organisaties vinden dat de hele procedure voor de tunnel over moet. Er zit teveel tijd tussen de eerste voorbereidende stappen en het huidige tracébesluit.

De tijd tussen de eerste formele stap (het ontwerptracébesluit) en het definitieve tracébesluit is volgens de organisaties inmiddels met acht jaar overschreden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden