Tweede bedrijf Zoeterwoude wordt geruimd

Rond Zoeterwoude wordt vandaag een tweede pluimveebedrijf geruimd. Het is een preventieve ruiming, nadat gisteren op een nabijgelegen legpluimveebedrijf vogelgriep is geconstateerd. Vandaag werd bekend dat het hier om de zeer besmettelijke H5N8-variant gaat. Dat maakte het ministerie van Economisch Zaken bekend.

Mensen in beschermende pakken op een boerderij in Zoeterwoude. Beeld epa
Mensen in beschermende pakken op een boerderij in Zoeterwoude.Beeld epa

Het bedrijf dat vandaag wordt geruimd, ligt binnen een 1 kilometer afstand van het eerder getroffen bedrijf. Om die reden wordt het bedrijf met 50.000 dieren preventief geruimd, aldus het ministerie.

Gisteren werd bekend dat er vogelgriep was aangetroffen op een boederij in Zoeterwoude. De 28 duizend dieren werden meteen geruimd. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken noemde de uitbraak van vogelgriep in Zoeterwoude gisteren 'een fikse tegenvaller'. Volgens Dijksma zijn vanaf het begin van de uitbraak direct maximale voorzorgsmaatregelen genomen. Die bleken niet voldoende om verdere verspreiding van het virus te voorkomen.

Onduidelijk

Sinds 16 november is nu in vier plaatsen vogelgriep vastgesteld. Het eerste geval was in Hekendorp, daarna volgden bedrijven in Ter Aar en Kamperveen. Zondag kwam daar Zoeterwoude bij.

De oorzaak van de uitbraak is nog niet duidelijk. Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) in Wageningen neemt in het veld monsters van vogelpoep van knobbelzwanen, die vervolgens worden onderzocht. Het is nog niet bekend wanneer de resultaten hiervan bekend zijn.

Eerder liet het NIOO weten dat rondtrekkende eenden het vogelgriepvirus waarschijnlijk niet meebrengen. Over het verband tussen vogelgriep bij wilde vogels en bij pluimvee is volgens het NIOO nog veel onduidelijk.

Kritiek Thieme

Partijleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren vindt dat het kabinet niets heeft geleerd van de vogelpestcrisis van 2003, toen 30 miljoen kippen werden gedood. Volgens Thieme is het kabinet ernstig tekort geschoten bij de overgang naar een duurzame samenleving en het welzijn voor dieren. Dat zei ze gisteren in Doorn op het 20e partijcongres.

Thieme wees erop dat de bio-industrie kennelijk 'een gespreid bedje is voor een virus dat daar zeer op gedijt'. Nu gaat het om vogelgriep, maar als die zelfs in gesloten stallen uitbreekt, ligt het volgens haar niet voor de hand om trekvogels de schuld te geven. 'Hoe kan het dan dat massale aandoeningen en sterftes in de natuur onder vogels uitblijven en de kippen in de bio-industrie massaal het loodje leggen?'

Marianne Thieme, partijleider Partij voor de Dieren. Beeld ANP
Marianne Thieme, partijleider Partij voor de Dieren.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden