Twee verdachten aangehouden voor moord op 17-jarige stagiair Wittenburg

De politie heeft Emylio ‘Millie’ G. (26) uit Amsterdam-Zuidoost voor de tweede keer aangehouden voor betrokkenheid bij de wilde schietpartij begin 2018 in het buurthuis op Wittenburg. Daarbij kwam de 17-jarige stagiair Mohamed Bouchikhi om het leven.

De stille tocht vorig jaar, van de Oosterkerk naar het buurthuis op Wittenburg, waar Mohamed Bouchikhi werd doodgeschoten. Beeld ANP
De stille tocht vorig jaar, van de Oosterkerk naar het buurthuis op Wittenburg, waar Mohamed Bouchikhi werd doodgeschoten.Beeld ANP

Een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg die maandag ook is aangehouden, is weer vrijgelaten, maar blijft verdachte. Mogelijk is zij een vriendin van G., die geregeld in Zwanenburg verbleef.

Van ‘Millie’ G. vermoedt de recherche dat hij één van de schutters was. Die waren in het buurthuis waarschijnlijk op zoek naar Gianni L. uit de Oostelijke Eilanden. Die werd ook beschoten en raakte zwaargewond, maar overleefde. Bouchikhi lijkt slachtoffer van een persoonsverwisseling.

De recherche ziet onder meer nieuw bewijs tegen G. in een opnieuw geanalyseerd afgeluisterd gesprek tussen de beruchte crimineel Randall D. (38) uit Zuidoost en een ander. Daarin lijkt over G.’s betrokkenheid bij de schietpartij te worden gesproken.

Bloemen bij het buurthuis. Beeld ANP
Bloemen bij het buurthuis.Beeld ANP

In oktober 2018 was G. al aangehouden voor de zaak op grond van dna dat bij de moordplek was aangetroffen en tips uit het criminele milieu. Toen was de verdenking niet sterk genoeg om hem voor deze zaak aan de onderzoeksrechter voor te leiden.

De politie meldt dat hij nu opnieuw kon worden aangehouden op basis van de resultaten van ‘intensief onderzoek’ dat al die tijd is doorgegaan en nieuwe informatie heeft opgeleverd.

Zijn advocaat Kerem Canatan noemt dat onzin. “Het is oude wijn in nieuwe zakken. Alle zogenaamd nieuwe gegevens die nu zijn ingebracht, had de recherche al toen G. die eerste keer voor deze zaak werd aangehouden. Dat opnieuw uitgeluisterde gesprek dateert al van begin 2018.”

De impulsieve ‘Millie’ G. heeft een bedenkelijke staat van dienst. Hij heeft in het criminele milieu de reputatie dat hij voor een klein bedrag bereid is grof geweld te plegen.

Juwelier Kristal

Als achttienjarige was hij met onder anderen Randall D. betrokken bij een overval op juwelier Kristal aan de Haarlemmerstraat. Ze werden op de vlucht klemgereden in de Marnixstraat, en er werden geld en sieraden bij hen aangetroffen.

Nadat hij op 6 maart 2015 had geprobeerd een brommer te stelen, trof de politie een pistoolmitrailleur bij hem aan.

In augustus 2017 werd hij verdacht van heling, in december 2017 was hij betrokken bij een mishandeling op het Leidseplein. Tussendoor kwam hij nog in beeld voor een ontvoering, maar die zaak is geseponeerd bij gebrek aan bewijs.

Overigens was hij zelf ook eens slachtoffer in een zaak. Toen hij zeventien was, gooide een rivaal een bijl naar hem.

Bijna twee weken geleden, op 14 januari, eiste justitie 18 jaar cel voor G. vanwege een poging tot liquidatie en een tweede schietpartij begin 2018 in Holendrecht, plus de mishandeling op het Leidseplein.

Op 18 januari 2018 zou hij ‘Meo’ H. met een pistoolmitrailleur hebben willen liquideren op de Maarsenhof – aangestuurd door Randall. Hoewel het bloed uit zijn lijf gutste, overleefde H. de vele schotwonden. De politie trof veertien hulzen, twee kogels en drie kogelfragmenten aan.

Verjaardag van zijn dochtertje

De geheime dienst van de recherche kreeg later de tip dat Randall D. het op ‘Meo’ H. had voorzien omdat hij met de politie had gepraat. Kort voor de schietpartij was al de tip binnengekomen dat D. de opdracht ‘Meo’ te liquideren had aangenomen en uitgezet bij een jongen met wie hij veel omging. De inlichtingendienst was bovendien getipt dat ‘Millie’ en Randall ‘samen liquidaties plegen’.

Die eerste schietpartij op de Maarsenhof was ruim twee weken voor de schietpartij in het buurthuis op Wittenburg.

Op 9 februari 2018, nog geen twee weken na de schietpartij op Wittenburg, zou Emylio G. ook de ex van zijn nieuwe vriendin hebben beschoten, met dezelfde pistoolmitrailleur, weer op de Maarsenhof. Daaraan was een ruzie voorafgegaan om diens verzoek zijn dochtertje te mogen zien op haar verjaardag. Nu miste één kogel doel. In die zaak doet de rechtbank op 19 februari uitspraak. G.’s advocaten hebben vrijspraak gevraagd.

Overigens maakte G. bij meerdere schietpartijen domme fouten, waaruit blijkt dat hij nauwelijks met wapens kan omgaan. Tijdens de tweede schietpartij op de Maarsenhof viel bijvoorbeeld het magazijn uit zijn wapen. In het buurthuis op Wittenburg klungelden de daders ook.

In het onderzoek naar de schietpartij in februari vond de recherche een foto op zijn telefoon waarop hij poseerde met een kalasjnikov.

Nabestaanden, buurtbewoners en andere betrokkenen tijdens een herdenkingsbijeenkomst bij het buurthuis op Wittenburg waar Mohamed Bouchiki werd doodgeschoten. Beeld ANP
Nabestaanden, buurtbewoners en andere betrokkenen tijdens een herdenkingsbijeenkomst bij het buurthuis op Wittenburg waar Mohamed Bouchiki werd doodgeschoten.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden