Update

Twee van de drie Joodse scholen in Amsterdam blijven open

De twee scholen van de Stichting Joodse Scholengemeenschap in Amsterdam blijven vrijdag gewoon open, de orthodox-joodse school Cheider is gesloten. Ook de Nederlands-Israëlietische Hoofdsynagoge (NIHS) in Amsterdam heeft extra maatregelen genomen na de antiterreuractie in België.

Archieffoto: Een jongetje loopt naar de Joodse school het Cheider. Beeld anp
Archieffoto: Een jongetje loopt naar de Joodse school het Cheider.Beeld anp

Een woordvoerder van het bestuur van de Joodse Scholengemeenschap liet weten dat er in de nacht van donderdag op vrijdag overleg is geweest met allerlei instanties naar aanleiding van een grote antiterreuractie in België. Gisteragavond werd bekend dat de joodse scholen in Antwerpen en Brussel vrijdag dicht blijven.

'Sinds afgelopen zomer zijn er al allerlei maatregelen van kracht, die continu worden bekeken en besproken.' Op de basisschool Rosj Pina en de school voor voortgezet onderwijs Maimonides zitten bij elkaar ongeveer 450 leerlingen. De Amsterdamse orthodox-joodse school Cheider, met ongeveer tweehonderd leerlingen, gaat niet open.

Opperrabijn Binyomin Jacobs zegt tegen de NOS dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat de school bedreigd wordt, maar omdat de Joodse scholen in België ook dichtgaan, vindt hij het verstandig om de school gesloten te houden. 'Het bestuur is uiteindelijk verantwoordelijk voor de veiligheid', zo zou hij gemaild hebben.

De Nederlands-Israëlietische Hoofdsynagoge (NIHS) in Amsterdam heeft extra maatregelen genomen na de antiterreuractie in België. Dat liet voorzitter van het bestuur Eron Wolf van de Joodse Gemeente Amsterdam vrijdag weten. Over de aard van de maatregelen worden geen mededelingen gedaan. De NIHS beheert acht synagoges in Amsterdam en Amstelveen en een Joods Cultureel Centrum.

Het Joods Historisch Museum en de Portugese Synagoge in de Amsterdamse binnenstad blijven open. Een zegsman wilde niet zeggen of er extra beveiligingsmaatregelen zijn genomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden