Twee ton aan armoedevoorzieningen onterecht uitgekeerd

Naar schatting 2200 Amsterdamse huishoudens hebben vorig jaar ten onrechte in totaal twee ton aan armoedevoorzieningen ontvangen. De gemeente zal de procedure aanscherpen.

null Beeld anp
Beeld anp

Volgens gegevens van de Belastingdienst gaat het om 46 computers voor kinderen, 1391 Plusvoorzieningen - een extra uitkering voor onbemiddelde 65-plussers - en 801 Scholierenvergoedingen, die kosten voor school-, sport- of cultuurdeelname of kosten voor vervoer dekken.

De gemeente vermoedt dat het werkelijke cijfer wat lager ligt, doordat gezinnen dubbel vertegenwoordigd kunnen zijn in de statistieken. Bovendien beschikte de Dienst Werk en Inkomen (DWI) in een aantal gevallen over extra informatie waaruit bleek dat een gezin wel degelijk recht had op de armoedevoorzieningen.

Gemeentelijke hulp
Tijdens de laatste accountantscontrole werd duidelijk dat een groep Amsterdamse gezinnen afgelopen jaar gemeentelijke hulp had gekregen terwijl ze over meer geld beschikten dan de maximale 110 procent van het minimumloon. Dat de hulp toch werd toegekend, is DWI te verwijten, dat een vaste groep minimahuishoudens een reeds ingevuld aanvraagformulier toestuurde dat enkel nog moest worden ondertekend . Nergens werd de geadresseerde op de eigen verantwoordelijkheid gewezen de gegevens op juistheid te controleren.

'Dan maak je het mensen wel heel makkelijk en ontsla je ze van hun verantwoordelijkheid', zegt VVD-raadslid Marianne Poot. Ze is geschrokken van de cijfers. 'Dit zie ik niet zozeer als fraude, dit is voornamelijk een fout van de gemeente. Het treft mensen die er wel recht op hadden.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden