Twee podcasts van Het Parool van start: OK Millennial en Ik zag iets moois

Podcastmaker, columnist en radiomaker Malou Holshuijsen maakt voor Het Parool twee podcasts. In beide praat ze over situaties uit het dagelijks leven.

Malou Holshuijsen: ‘Ik wilde leren meer stil te staan bij de mooie dingen.’Beeld Lin Woldendorp

Malou Holshuijsen, zodra ze de telefoon opneemt: “Ik ben aan het monteren en ik hoor mezelf net zeggen: Daar krijg ik nou echt een slappe pik van, ha ha! Dat komt omdat Aik begon over zijn huishoudboekje in onze aflevering over schulden.”

Deze aflevering is straks te horen in de podcastserie OK Millennial, waarin Holshuijsen het gesprek aangaat met mediator Aik Kramer, documentairemaker Emma Westermann en psycholoog Thijs Launspach. Deze drie hebben samen het boek Het Millennial Manifest geschreven, Holshuijsen presenteerde de boekpresentatie. “Daarna konden we niet stoppen met praten over dit onderwerp, er is zó veel te bespreken.”

Millennials

Er komen thema’s langs als: wel of geen kinderen, seks, single of een relatie en de druk voelen constant gelukkig moeten zijn. In de podcast praten ze over dingen waar ze mee te maken krijgen en hoe zij er als millennials mee omgaan. “Het onderwerp schulden kwam ter sprake omdat er een deurwaarder op mijn stoep stond. In de podcast gooiden we maar meteen onze kaarten op tafel en vertelden we elkaar hoeveel schulden we hebben. Emma had 34 euro schuld omdat ze nog een tikkie voor een etentje moest betalen, ik heb zo’n halve ton studieschuld door allerlei onafgemaakte studies. Zo zie je maar weer hoeveel we van elkaar verschillen.”

De onderwerpen liggen dicht bij de podcastmakers zelf, maar hebben ook iets heel universeels. “Ik geloof dat het goed is om te horen dat je niet de enige bent die ergens moeite mee heeft, al helemaal bij heftigere onderwerpen als depressie en schulden. Daar komt dan ook nog de professionele duiding bij van een psycholoog en een mediator.”

Voor Ik zag iets moois, de andere podcast voor Het Parool, is het concept simpel. Met Cathelijne Blok, oprichter van feministisch platform TheTittyMag en een bekende Amsterdammer, praat ze over de mooiste dingen die ze die week hebben gezien. De boodschap die ze hiermee willen overbrengen is: kijk eens om je heen. Holshuijsen: “Ik merkte altijd dat als ik ergens aankwam, ik meteen begon over wat er allemaal misging onderweg. De brug stond open, er liepen toeristen op het fietspad of er vloog een duif tussen m’n spaken. Toen ik me hier bewust van werd, wilde ik mezelf resetten en leren meer stil te staan bij de mooie dingen. Ik had het erover met Cathelijne en we besloten een podcast te maken.”

Klein dansje

De eerste aflevering is acteur Thijs Römer te gast, hij vertelt hoe hij twee mensen een dansje zag doen terwijl ze aan het wachten waren om een druk kruispunt over te steken. “Van alle dingen die je op zo’n moment kunt doen, kozen ze voor een klein dansje. Dat is toch geweldig,” zegt hij.

Het moment dat Holshuijsen het meest is bijgebleven, was voor het Anne Frank Huis. “Als ik haast heb, probeer ik stukken af te snijden, maar deze keer kwam ik terecht in de rij voor het Anne Frank Huis. Ik was geïrriteerd, tot ik een meisje zag staan. Tussen alle toeristen met selfiesticks stond zij in opperste concentratie Het Dagboek van Anne Frank te lezen. Toen dacht ik: O, de wereld is helemaal niet naar de klote!”

Holshuijsen heeft nog een manier gevonden om af en toe stil te staan: zo nu en dan werkt ze op een werkplaats voor mensen met een beperking. “Als columnist, presentator en schrijver ben ik constant met mezelf bezig. Je zet jezelf in een etalage en hoopt dat mensen je kopen. Hier zag ik dat dingen waar ik me druk om maakte voor anderen helemaal niet belangrijk zijn, dat zet alles lekker in perspectief.”

De podcasts zijn te beluisteren op parool.nl/podcast, iTunes en Spotify.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden