Twee pausen ontmoeten elkaar

Paus Franciscus is zaterdag op bezoek bij emeritus paus Benedictus XVI. Franciscus bezoekt zijn voorganger in het pauselijk zomerverblijf in Castel Gandolfo. De twee pausen bezoeken de bibliotheek en lunchen samen. De ontmoeting is hoogst uitzonderlijk, omdat een paus doorgaans in het harnas sterft en zijn opvolger daarna pas wordt gekozen.

Paus Franciscus (links) en emeritus paus Benedictus XVI. Beeld EPA
Paus Franciscus (links) en emeritus paus Benedictus XVI.Beeld EPA

De ontmoeting duurde ongeveer 3 uur. Tegen kwart voor drie stapte Franciscus in de helikopter die hem terug naar het Vaticaan bracht. Het Vaticaan deed geen mededelingen over het gesprek, maar waarschijnlijk hebben de twee met elkaar onder meer gesproken over de problemen in de Curie, het centrale bestuursapparaat van de Rooms-Katholieke Kerk. Uit documenten die vorig jaar via de toenmalige butler van Benedictus uitlekten, bleek dat daar een machtsstrijd gaande was. Vooral de positie van kardinaal-staatssecretaris Tarcisio Bertone, de tweede man in het Vaticaan, is omstreden.

De uit Argentinië afkomstige paus belde op de avond van zijn verkiezing al met de Duitse Benedictus. Franciscus heeft ook zaterdag zijn dankbaarheid en die van de gehele kerk geuit over de manier waarop Benedictus de kerk als paus heeft gediend, zo liet het Vaticaan weten.

Paus Franciscus per helikopter op weg naar Castel Gandolfo. Beeld epa
Paus Franciscus per helikopter op weg naar Castel Gandolfo.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden