Update

Twee overlevenden gevonden in gekapseisd schip

Brandweerlieden hebben twee mensen levend aangetroffen in het deels gezonken cruiseschip Costa Concordia bij het Italiaanse eiland Giglio. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA vannacht.

Redactie
De Costa Concordia. © afp Beeld
De Costa Concordia. © afp

De opvarenden hebben gesproken met de man en de vrouw, maar hebben hen nog niet kunnen bevrijden uit hun benarde positie. Duikers zijn druk bezig met het zoeken naar vermisten.

Gisteravond was nog melding gemaakt van 40 vermisten.
Het schip ramde vrijdagavond op een rots bij Giglio en ligt inmiddels half onder water. Het dodental staat vooralsnog op 3, het aantal gewonden op 14.

De kapitein van het schip, Francesco Schettino, is vanavond gearresteerd voor dood door schuld. Dat meldt persbureau Reuters. Hij zou verantwoordelijk zijn voor het kapseizen van het schip en wordt de komende uren verder verhoord.

Het schip voer gisteravond tegen een rots bij het Italiaanse eilandje Isola del Giglio, met 3 doden en zo'n veertig gewonden, waarvan twee ernstig, als gevolg. Nog veertig opvarenden zijn zoek.

Dit heeft een woordvoerder van de Italiaanse kustwacht gezegd tegen persbureau ANSA. Hij wilde die personen niet omschrijven als 'vermist ' omdat zij mogelijk niet geregistreerd zijn toen zij aan land gingen.

Over het aantal vermisten bestaat sinds het ongeluk grote verwarring. Eerder was melding gemaakt van 20 vermisten van de 4229 opvarenden van het enorme schip.

Bij de drie doden gaat het om twee Franse toeristen en een Peruaans bemanningslid, alle drie mannen. Volgens de eerste medische onderzoeken zijn de slachtoffers verdronken. Het Openbaar Ministerie heeft een lijkschouwing gelast.

Kapitein aangehouden
Francesco Schettino werd eerder vandaag ook al aangehouden. Hij werd toen uren ondervraagd, aldus de hoofdofficier van justitie van het Toscaanse Grosseto. Schettino had eerder tegen de Italiaanse tv gezegd dat het stuk rots waar de Costa Concordia tegenaan voer, niet op de zeekaart staat. 'Dit obstakel had er niet moeten zijn', aldus de kapitein. 'We hadden genoeg water onder ons moeten hebben.' Volgens inwoners van Isola del Giglio die de zee rond het eiland goed kennen, is dat niet waar: De rotsen, Le Scole genoemd, staan gewoon op de kaart.

ANSA melde op gezag van de eerste resultaten van het onderzoek van de kustwacht dat het schip meerdere zeemijlen van de koers is afgeweken. 'Of dit is gebeurd door een menselijke fout, door een storing in de apparatuur of een combinatie van beide, zal het onderzoek moeten uitwijzen dat net is begonnen', aldus de anonieme bron.

Schiphol
De eerste elf Nederlandse passagiers van het cruiseschip zijn vanavond geland op Schiphol.

null Beeld AP
Beeld AP
Pasagiers van de Concordia in een reddingsboot. Beeld
Pasagiers van de Concordia in een reddingsboot.
Passagiers van de Concordia komen na hun redding aan in Porto Santo Stefano. Beeld ap
Passagiers van de Concordia komen na hun redding aan in Porto Santo Stefano.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden