Twee oud-Kamerleden PvdA stadsdeelvoorzitter in Amsterdam

De PvdA haalt nóg twee (voormalige) Kamerleden naar Amsterdam. Tanja Jadnanansing wordt namens de partij stadsdeelvoorzitter in Zuidoost. PvdA'er Emre Ünver krijgt dezelfde functie in Nieuw-West, maar dan voor GroenLinks.

Tanja Jadnanansing Beeld anp
Tanja JadnanansingBeeld anp

Dat bevestigen de nieuwe coalitiepartijen GroenLinks, D66, PvdA en SP die donderdag hun akkoord presenteren.

Eerder werd al bekend dat PvdA-kamerlid Sharon Dijksma wethouder verkeer en vervoer wordt in Amsterdam.

Ook de andere coalitiepartijen leveren stadsdeelbestuurders. De SP plaatst Jakob Wedemeijer in het bestuur van Zuidoost. Hij is nu nog wethouder in de gemeente Eindhoven, naar inwonertal de vijfde gemeente van Nederland.

Emre Ünver
Het bestuur van de Bijlmer wordt gecomplementeerd door de herintreding van Dirk de Jager in de stadsdeelpolitiek. Eerder was deze GroenLinkser 12 jaar bestuurder in West.

In Nieuw-West vervangt Emre Ünver de huidige voorzitter van PvdA-huize Achmed Baâdoud. Ünver blijft PvdA-lid, maar zit er namens GroenLinks.

De nieuwe voorzitter van stadsdeel Centrum wordt Mascha ten Bruggencate, nu nog D66-raadslid. Zij zal de komende vier jaar het gezicht zijn van de delicate balans tussen bewoners en bezoekers in de binnenstad en de hoofdpijn die dat soms oplevert.

Ze wordt hierbij geflankeerd door liefst twee GroenLinks bestuurders: Micha Mos en Ilse Griek.

Vacature
In Oost treedt afgezwaaid PvdA-raadslid Maarten Poorter aan als voorzitter, Noord mag zich verheugen op de komst van bestuurder Esther Lagendijk (GroenLinks) als bestuurder, de PvdA verdwijnt uit het bestuur van Noord.

In West blijven alle drie de bestuurders zitten, hoewel D66 de voorzittershamer overdraagt aan GroenLinks.

Er is nog één vacature in de stadsdelen, namelijk in Zuid. Daar moet de PvdA nog een kandidaat leveren, door het vertrek van Marijn van Ballegooijen naar Amstelveen. Rocco Piers gaat er namens GroenLinks in het bestuur, Sebastiaan Capel (D66) blijft stadsdeelvoorzitter.

De oppositie mag geen enkele stadsdeelbestuurder leveren. Dit komt door de nieuwe organisatiestructuur van de bestuurscommissies.

Stadsdeelbestuurders worden niet meer gekozen door de inwoners van het stadsdeel, maar aangewezen door de coalitiepartijen in de Stopera. Hun taak is om het coalitieakkoord uit te voeren op buurtniveau.

De stadsdeelcommissie bestaat wel uit volksvertegenwoordigers, maar die hebben een adviesfunctie en geen macht meer.

Lees alles: Dit zijn de nieuwe stadsdeelbestuurders van Amsterdam

Emre Ünver Beeld anp
Emre ÜnverBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden