Twee nieuwe UvA-hoogleraren inwendige geneeskunde

Joost Wiersinga en Joppe Hovius zijn beide benoemd tot hoogleraar interne geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, zo maakte de universiteit woensdag bekend.

Aan het AMC zijn twee nieuwe hoogleraren interne geneeskunde benoemd door de UvA. Beeld anp
Aan het AMC zijn twee nieuwe hoogleraren interne geneeskunde benoemd door de UvA.Beeld anp

Wiersinga (1976) geeft les aan geneeskundestudenten en studenten Biomedische wetenschappen aan de UvA, onder meer over infectieziekten, zowel in de bachelor- en masterfase. Hij is benoemd tot hoogleraar Inwendige geneeskunde, in het bijzonder op het gebied van infectieziekten.

Zijn onderzoek richt zich op bloedvergiftiging (sepsis): de ontwikkeling van het ziektebeeld en manieren waarop de sterftekans door sepsis verder naar beneden kan worden gebracht.

Joost Wiersinga Beeld UvA, Dirk Gillissen
Joost WiersingaBeeld UvA, Dirk Gillissen

Ziekte van Lyme
Joppe Hovius (1976) is benoemd tot hoogleraar Inwendige geneeskunde, op het gebied van vector-overdraagbare infectieziekten: infecties die door middel van insecten of teken worden overgebracht. In Nederland is de ziekte van Lyme de belangrijkste vector-overdraagbare aandoening.

Hovius richt zich op de afweerreactie tegen de verwekkers van vector-overdraagbare ziekten, in het bijzonder tegen de borreliabacterie: de veroorzaker van de ziekte van Lyme. Het achterhalen van de manier waarop de afweerreactie door tekenspeeksel wordt onderdrukt, zou een stap kunnen zijn in de richting van een vaccin tegen de ziekte van lyme.

Hovius geeft eveneens les bij geneeskunde en biomedische wetenschappen, maar is tevens oprichter van het Amsterdams Multidisciplinair Lyme borreliose Centrum van het AMC.

Het ministerie van VWS heeft dinsdag 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor onderzoek naar Lyme.

Joppe Hovius Beeld UvA, Dirk Gillissen
Joppe HoviusBeeld UvA, Dirk Gillissen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden