Twee nieuwe nachtburgemeesters

AMSTERDAM - De stad heeft een nieuwe nachtburgemeester: het meidenduo van Club zonder Filter, Josine Neyman en Kristel Mutsters. Hun ambtstermijn van twee jaar ging vannacht in Paradiso rond half twee van start. De twee, halverwege de twintig, willen de uitgaansscenes breken, mensen op creatieve wijze bij elkaar brengen, de stad ontfilteren.

Met het collectief Club zonder Filter duiken Neyman en Mutsters al een paar jaar met een verkleedkist of schminkdoos op tijdens festivals. Onlangs zijn ze begonnen met het terugkerende festijn Plak, waar jonge creatieven elkaar kunnen ontmoeten, van elkaar kunnen leren en tegen opdrachtgevers kunnen aanlopen.
Mutsters was met vakantie en dus hing afzwaaiend nachtburgemeester Chiel van Zelst de ambtsketting om de nek van Neyman.

Club zonder Filter werd door het publiek en een vakjury gekozen uit tien kandidaten.

Alle kandidaten kregen vijf minuten, of iets meer, om zich te presenteren. Veel grootse plannen: op de Dam een arena voor de nachtelijke vechtersbaasjes, een pimpplek waar je hoesjes voor je schoenen kunt halen als die niet goed genoeg waren om een club binnen te komen (beiden van Job Reuten); livemuziek in alle horecagelegenheden, al dan niet gereguleerd door de stadsdelen (Koen Maes, bestuurslid van de Amsterdamse PvdA); Abraham Vega wilde zich vooral richten tegen de vastgoedmaffia en de uitperspraktijken van de grote brouwers.

Of wat excentrieker: Jack Terrible was uit Amersfoort gekomen om zijn liefde voor Amsterdam te uiten. Punt op de agenda: 'hogere straffen voor criminelen'. Nee, hij ging nooit naar een feestje in Amsterdam, maar voor nachtelijke interviews wilde hij, mocht hij nachtburgemeester worden, best naar de hoofdstad komen, liet hij de jury weten.

Een eervolle vermelding ging naar de inhoudelijk sterke, maar wat fletse tv-journalist Olivier Jansen, die een tv-programma over het nachtleven wil maken. Daarmee hoopte hij de kennis over en de kwaliteit van het nachtleven te verbeteren. ''Is dit niet een verkapte subsidieaanvraag?'' vroeg juryvoorzitter Oebele Kooistra. Als nachtburgemeester kan ik nu eenmaal gemakkelijker aan geld komen, was het antwoord.

Chiel van Zelst, ruim twee jaar geleden begonnen met het voornemen geen koffie te drinken met ambtenaren, meldde dat zijn haar van Jort Kelderblond naar grijs was gegaan tijdens zijn ambtstermijn. Van zijn voornemen was niets terechtgekomen. Hij sprak met politici en ambtenaren over het verruimen van sluitingstijden, een ligplaats voor feestboot Stubnitz, sluitingstijden, terrasverwarming en sluitingstijden - om maar een paar onderwerpen te noemen.

Ook organiseerde hij twee keer een groots feest in BG in het Post CS-gebouw. En hij regelde op het nippertje nog een nachtburgemeestersresidentie voor zijn opvolger. Het Victoriahotel en projectbureau Broedplaatsen van de gemeente stellen voor anderhalf jaar een ruimte ter beschikking in het Kadastergebouw aan de Prins Hendrikkade.

Van Zelst na de verkiezingen: ''Wat ik nu ga doen? Tja. Kinderen baren.'' (Van een verslaggever)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden