Hans van der Beek.Beeld Artur Krynicki

Twee nietjes door deze ruimte en je hebt voor een heel jaar glossy’s

Schuim

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Esquires Best Geklede Man 2019.

Bij de ingang van Hotel Arena staan fotoportretten van de zeven genomineerden, elk op een ezel. Mooie mannen in pak.

Ik heb een muntje gekregen en dat stop ik in een zwart potje waar Kenneth Pérez bij staat. Zo lever ik mijn bijdrage aan Esquires Best Geklede Man 2019, vast de ­publieksprijs.

Handig: elke drank heeft een ­eigen bar. Eentje voor rum, eentje voor jenever, eentje voor gin en ook nog een aparte voor IPA en ale.

Dit is de wereld van het tappilsje niet meer.

Ik neem een gin&tonic met jenever in plaats van tonic en die krijg ik in een kartonnen beker, maatje cappuccino, met een gedroogde graanstengel erin.

Ik begeef me tussen de mooie mensen (m/v). Hoe krijg je ze bij elkaar? Ook nu weer: als je twee nietjes door deze ruimte haalt, heb je voor een heel kalenderjaar glossy’s.

Kijk nou, in de hoek is toch een normale bar, eentje voor mensen die altijd normaal zijn gebleven. Ik bestel een tappilsje.

“Dat hebben we niet,” zegt de ober, staand, nog niet leunend ­tegen een tapkraan. “We hebben ­alleen flesjes.”

Ik moet snel en vaak schakelen vanavond.

Daar staan Bart Chabot en zijn vrouw. Zoon Splinter is genomineerd. Toch even plagen: zijn ze nu ook extra nerveus?

Moeder Yolanda: “Ja hoor!”

Vader Bart: “Nee hoor. Want hij gaat toch niet winnen.”

Ik vermoed zelfbescherming.

We gaan beginnen. Er zijn twee presentatoren.

Jonathan van Noord: “Wat heb jij met goed geklede mannen, Elise?”

Elise Schaap: “Nou, Jonathan, ik moet je eerlijk bekennen, deze avond heb ik een excuus onbeperkt te gluren naar goed geklede, lekkere mannen.”

Verder is het maar typisch Nederlands dat een man geen aandacht mag hebben voor zijn uiterlijk. Schaap: “Dat is mannendiscriminatie! Ook een man heeft het recht om voor de spiegel te staan.”

In deze roerige tijden kan die er ook nog wel bij.

Eerst wordt de Best Geklede Band bekendgemaakt. “De winnaar staat al klaar in de coulissen,” zegt Van Noord, terwijl hij een envelop openmaakt en Schaap roept: “Hou ons niet langer in spanning!”

Son Mieux – van harte! – speelt daarna twee nummers akoestisch.

De Best Geklede Man dan. Het was nog nooit zo spannend, want twee mannen eindigden ex aequo. Daarom moesten we allemaal dat muntje in een potje stoppen. Dat bepaalt wie van die twee wint.

Nu is het hoofdredacteur Arno Kantelberg die een envelop openmaakt. Hij kijkt: “Ze zijn me beiden even lief, maar nu hebben we in elk geval een trotse vader.”

Het is zowaar onze Splinter. Moeder houdt het niet droog.

Wat Esquires Best Geklede Man 2019
Waar Hotel Arena, ’s-Gravesandestraat
Wie De Chabotjes, Arno Kantelberg, Elise Schaap, Jonathan van Noord, Kenneth Pérez, Phil Tilli, Beertje van Beers
Wanneer donderdag 14 november, 20.00 tot 23.00 uur

Drank en spijs ****
Sfeer ****
Hans vond alleen die graanstengel voor geen meter drinken

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Winnaar Splinter Chabot (m), voor de bekendmaking, dus nog met poepzenuwachtige moeder Yolanda en zeer onderkoelde vader Bart.Beeld Hans van der Beek
Voetbalanalist Kenneth Pérez en Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire: “Het gaat om een autonome stijl. Doen wat je wilt, en dat met zelfvertrouwen.”Beeld Hans van der Beek
De presentatoren. Elise Schaap: “Hij zei al: Ik wil in Schuim!” Jonathan van Noord: “Nu heb je je quote ook al.” Zo makkelijk is dit baantje nou.Beeld Hans van der Beek
Muzikant Phil Tilli, weer niet genomineerd: “Wil jij voor mij lobbyen? Ik ben de enige man die de héle dag bezig is in zijn kledingkast.” Met partner/dj Annemieke Schollaardt.Beeld Hans van der Beek
Genomineerden Edson Sabajo (Patta), rapper Willem de Bruijn en producer Yung Felix.Beeld Hans van der Beek
Rianne Swierstra (Rianne S., van de designdildo’s) en ­coryfee Beertje van Beers, die ook dit jaar weer volkomen onterecht niet won.Beeld Hans van der Beek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden