Twee Nederlanders in de race voor EU-ombudsman

De zes kandidaten voor de positie van Europees Ombudsman stelden zich dinsdag voor aan het Europees Parlement. Alle kandidaten kregen circa een uur de tijd om zich voor te stellen en uit te leggen wat ze willen bereiken mochten ze de baan krijgen. Ook beantwoordden ze vragen van Europarlementariërs.

redactie
Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer Beeld ANP
Nationale Ombudsman Alex BrenninkmeijerBeeld ANP

Twee Nederlanders zijn in de race voor de EU-post. Dat zijn de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer en Europarlementariër voor het CDA Ria Oomen-Ruijten. Tijdens hun hoorzitting in de ochtend hamerden beide kandidaten op transparantie binnen de EU.

Alleen door openheid begrijpen Europese burgers wat er door de Europese instellingen wordt besloten, zo betoogde Brenninkmeijer. De Nationale ombudsman zei bezorgd te zijn over het gebrek aan vertrouwen in de Europese Unie en haar instellingen. Hij wil via openheid en rechtvaardigheid dit wantrouwen wegnemen. Langdurige, bureaucratische procedures ziet Brenninkmeijer liever verdwijnen.

Zichtbaarheid
De EU-ombudsman moet ook zichtbaarder zijn, vindt de Nederlander, onder meer via sociale media. Toen Brenninkmeijer aantrad als Nationaal ombudsman in Nederland, wist niemand wat de positie inhield, aldus Brenninkmeijer. 'Nu kent iedereen de Nationale ombudsman.'

De EU-ombudsman moet dé advocaat van de EU-burger worden, benadrukte Oomen-Ruijten in haar hoorzitting. 'Burgers moeten weten dat er iemand is die naar hen luistert, iemand die hen helpt, maar ook iemand die de Europese Unie corrigeert en de EU sorry laat zeggen,' betoogde Oomen.

Oomen hamerde op haar ervaring als voorzitter van de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken. Zij zei dat zij zich altijd al 'ombudsman' voelt, omdat zij op eigen kracht is gekozen als volksvertegenwoordiger. In 1981 kwam zij in de Tweede Kamer en werd in 1989 lid van het EP, en is daarmee de langstzittende Nederlandse Europarlementariër.

Andere kandidaten
Ook de Ierse ombudsvrouw Emily O'Reilly heeft wel zin in de EU-post, evenals de Duitse sociaaldemocratische Europarlementariër Dagmar Roth-Behrendt. Daarnaast hebben Markus Jaeger, werkzaam bij de Raad van Europa, en de Italiaanse Europarlementariër Francesco Speroni van de eurosceptische partij Lega Nord zich kandidaat gesteld.

De Europees Ombudsman behandelt klachten over wanbeheer bij instellingen en organen van de Europese Unie. In juli kiest het EP de opvolger van Nikiforos Diamandouros, die vervroegd vertrekt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden