Twee ministers op Onderwijs, Justitie en VWS

In het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie krijgen drie departementen twee ministers.

ANP
De fractieleiders Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) Mark Rutte (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) geven een toelichting op het regeerakkoord. Beeld anp
De fractieleiders Sybrand Buma (CDA), Alexander Pechtold (D66) Mark Rutte (VVD) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie) geven een toelichting op het regeerakkoord.Beeld anp

Het gaat om Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Veiligheid en Justitie. Dat hebben de partijen woensdag afgesproken.

Ingewijden van persbureau ANP bevestigen berichtgeving in de Telegraaf hierover. Er komt een ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Op dit departement wordt vermoedelijk ook de nieuwe bewindsman voor Landbouw ondergebracht. Een minister van Landbouw was een wens van het CDA en ChristenUnie.

Er komt op VWS een minister van langdurige zorg en een belast met ziekenhuiszorg. Er wordt nog gesproken over het belasten van een van deze beide bewindslieden met familie- of ouderenzaken. Op Veiligheid en Justitie gaat de ene bewindsman zich bezighouden met de rechtstaat en de ander met politie en justitie. De onderverdeling op Onderwijs is een minister van hoger onderwijs en een minister van primair en voortgezet onderwijs. Dat komt overeen met de verdeling van werkzaamheden tussen de minister en staatssecretaris op dit moment.

Ook komt de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking terug. Verder komen er ministers van Financiën, Sociale Zaken, Infrastructuur, Defensie, Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken.

Naast deze zestien ministers (inclusief de minister-president) komen er acht staatssecretarissen. Er komt een staatssecretaris op onder meer Defensie en Buitenlandse Zaken. Ook komt er een staatssecretaris van Immigratie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden