Twee maanden cel voor stelen ‘lokhorloge’ op Koningsnacht

Drie Marokkaanse zakkenrollers krijgen twee maanden cel voor het via ‘de voetbaltruc’ stelen van een ‘lokhorloge’ van een agent in burger tijdens Koningsnacht in de Amsterdamse binnenstad.

De Rolex die Roger Moore droeg in de James Bondfilm "Live and Let Die".Beeld AFP

Hassan el B. (40), Yassin el B. (30) en Bilal B. (31) zijn wat agenten op straat ‘Vlinners’ noemen (naar de code voor Vluchtelingen Instroom Nederland in de politiesystemen). Voornamelijk Noord-Afrikaanse mannen zonder vaste verblijfplaats ontdoen in drukke binnensteden zoals de Amsterdamse toeristen en feestgangers van hun kostbaarheden. In de uitgaansgebieden en bij hotels zijn aan de lopende band berovingen.

Vooral dure horloges zijn in trek, naast smartphones.

De drie waren naar eigen zeggen vanuit Spanje, België en Luxemburg naar Koningsnacht gekomen.

Daar troffen ze bij de hoek van de Amstel en de Halvemaansteeg rond tien uur twee in het bestrijden van zakkenrollers gespecialiseerde agenten in burger, van wie één met toestemming van de officier van justitie opzichtig een Rolex om zijn pols had.

Voetbalveld

Hassan, die naar eigen zeggen net fors had verloren in het casino en die cocaïne en een pilletje achter de kiezen had, knoopte een praatje aan over voetbal. Zijn ene vriend probeerde de tweede agent af te leiden, de ander keek ‘schichtig’ om zich heen.

Daar was de klassieke ‘voetbaltruc’: Hassan pakte de agent bij zijn pols, zette zijn been tussen de benen van zijn doelwit, deed alsof hij een truc van het voetbalveld voordeed en liet de Rolex van de pols van de agent glijden.

De drie huppelden een stukje en renden weg. Bij het Thorbeckeplein konden ze worden aangehouden. Hassan had de Rolex nog in zijn hand.

Hij bekende in zijn paarse capuchontrui dat hij op het klokje uit was geweest. “Ik heb enorm veel spijt en hoop bij Allah dat dit zich niet meer zal voordoen,” vertaalde de tolk. De politierechter: “Dat hoop ik met u.”

Waar Hassan aanvankelijk had gezegd dat ze gedrieën opereerden, zei hij nu, gezeten in de verdachtenbank, dat zijn vrienden nergens van wisten. Zijn eerste verklaring moest door de politietolk verkeerd zijn vertaald.

Strafverzwaring

Zijn medeverdachten stemden meteen in: ze hadden een frietje willen gaan eten, ineens deed Hassan iets onverwachts en ze waren maar met hem mee gerend om problemen te voorkomen.

De officier van justitie wees er op dat de agenten ‘heel veel ervaring hebben met het opsporen van zakkenrollers’ en die ‘voetbaltruc’ heel goed herkennen. Dat de drie toesloegen op een populair evenement als Koningsnacht zou strafverzwarend moeten meewegen.

Advocaat Wendy Vos van Hassan vindt dat de politie hem heeft uitgelokt en dat vervolgens onnodig geweld is gebruikt bij zijn aanhouding, waardoor hij een hevig bloedige hoofdwond en een kapotte elleboog opliep. “De werkwijze van de politie met die lokhorloges, is bedenkelijk.”

Rooftocht

Raadsman Giragos Palanciyan vroeg vrijspraak voor de vrienden. “Je kunt als agent ook zó getraind zijn dat je in iemand die gewoon om zich heen kijkt, een schichtig rondkijkende verdachte ziet.”

Politierechter R. Odink acht het medeplegen van de straatroof bewezen, omdat de drie vrienden elk hun eigen rol speelden bij het roven. Dat de politie iets heeft uitgelokt of te veel geweld heeft gebruikt, blijkt niet uit het dossier. Tegen Hassan: “U kunt een klacht indienen.” De rechter vond twee maanden cel genoeg, dat wel, omdat niet is bewezen dat de vrienden ‘op rooftocht waren’.

Volg Het Parool op Instagram voor de mooiste, ontroerendste en opvallendste foto’s van Amsterdam

Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief met elke dag het laatste nieuws vanuit de stad

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden