Twee kroongetuigen die wel praatten, maar niet vertelden

Maar liefst twee kroongetuigen verschenen vrijdag in de Bunker bij het liquidatieproces tegen Willem Holleeder. Ze praatten wel, maar vertelden weinig.

Willem Holleeder Beeld Sjoukje Bierma
Willem HolleederBeeld Sjoukje Bierma

Drie woorden zei Willem Holleeder vrijdag, tijdens de 40ste zittingsdag in het monsterproces in de extrabeveiligde rechtbank in Osdorp. "Ja," antwoorde hij, toen de rechtbankvoorzitter zijn personalia oplas. Uren later, sprak de Heinekenontvoerder "Nee hoor," op de vraag of hij nog vragen had voordat het weekend begon.

De rest van de tijd waren twee andere criminelen aan het woord geweest: Fred Ros en Peter La Serpe. Beiden zijn veroordeeld voor liquidaties waarvoor Holleeder volgens justitie de opdracht gaf.

Hasjhandelaar
La Serpe schoot hasjhandelaar Kees Houtman dood, Fred Ros was de cruciale 'moordmakelaar' bij de liquidatie van kroegbaas Thomas van der Bijl. Doordat de mannen deals sloten met justitie, onafhankelijk van elkaar, leven ze beiden ergens op de wereld op vrije voeten.

Nu zijn ze in de Bunker om te verklaren over de vermeende rol van Willem Holleeder bij die liquidaties. Dat gebeurt niet tegelijk: de mannen moeten met elkaars uitlatingen kunnen worden geconfronteerd. Bovendien is zelfs in de Bunker geen plaats voor twee met pruiken en schmink vermomde kroongetuigen wiens uiterlijk goed verborgen moet blijven.

Passagezaak
In het geval van Ros wordt het risico dat zijn verblijfplaats uitlekt zelfs zó groot geacht dat een intermediair zijn antwoorden herhaalde, zodat kwaadwillenden niet door Ros' accent of woordgebruik kunnen achterhalen waar hij woont. Het horen van een getuige via een tussenpersoon gebeurde slechts één keer eerder in Nederland - nota bene bij een getuige die destijds gevaar had te vrezen uit de hoek van Fred Ros.

En dus klonk de stem van Ros niet door de Bunker, maar die van de tussenpersoon. Nu had Ros op de eerste dag dat hij wordt verhoord überhaupt weinig nieuwe zaken te vertellen.

Droomwereld
Ros heeft al vaker zijn verhaal gedaan en hij volhardt grotendeels in de verklaringen zoals hij die al in de Passagezaak aflegde. Daarin stelde hij de liquidatie van Thomas van der Bijl te hebben geregeld in opdracht van Dino Soerel, die samenwerkte met Willem Holleeder.

Nu, op vragen van Holleeders raadsman, Sander Janssen, vertelde hij iets over wat zijn indruk was geweest van die andere kroongetuige, Peter La Serpe, toen hij hem had leren kennen. "Ik wilde niks met La Serpe, hij zat in een droomwereld. Elk mens heeft een vorm van narcisme en bij La Serpe had ik het gevoel dat het narcisme zijn lichaam overstijgt. In mijn beleving voelt hij zich heel belangrijk. Hij voelde zich altijd beter dan anderen."

Intimiderende gedoe
Andersom was La Serpe geen fan van Ros geweest. "Ik vertrouwde hem niet. Het ging er niet om dat hij zijn mond zou houden, Fred had zelf een hoop te verbergen. Maar dat intimiderende gedoe, met dat aardige stemmetje daarnaast en dan die ogen. Onzeker."

Janssen hamerde vooral op de verschillen in de verklaringen van La Serpe en Ros, die op punten behoorlijk uiteenloopt. Hoe moet de rechtbank beoordelen wie de waarheid spreekt?

Laconiek
Peter La Serpe deed laconiek over de pogingen van Janssen om door te vragen: "Ik begrijp wel waarom u die kant op wilt, want daarmee zou u mij helemaal onderuithalen. Maar als u dat deze rechtbank kan wijsmaken dan bent u de beste advocaat van Nederland."

Holleeder luisterde en zei niets. Maandag gaat het verhoor van Fred Ros verder.

Lees ook: Twee kroongetuigen gehoord op dag 41 proces Holleeder

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden