Twee keer zo veel ruimte voor internationale school: 'Hoe kan dat?'

De Amsterdam International Community School krijgt van de gemeente een nieuw groot gebouw in Zuid. Zo groot, dat andere Amsterdamse scholen en politici zich afvragen hoe dat kan.

Lorianne van Gelder
Het huidige pand van de Amsterdam International Community School Beeld Google Street View
Het huidige pand van de Amsterdam International Community SchoolBeeld Google Street View

Het voorgestelde gebouw zal de gemeente minimaal 17 miljoen euro kosten, maar waarschijnlijk een paar miljoen meer. Het definitieve bedrag is echter niet bekend, omdat het project wordt aanbesteed (al is de termijn al gesloten).

Ook is het aantal vierkante meters per leerling gemiddeld genomen hoog. De internationale school krijgt 12 m² per leerling, terwijl de gemiddelde Amsterdamse basisschoolleerling 6 m² heeft en een reguliere middelbareschoolleerling ongeveer 8 m².

Het AICS is een openbare school, maar vraagt wel een bijdrage van ongeveer 5000 euro per leerling per jaar. Volgens de school is het onderwijs, dat kleinschalig is door de veelheid aan nationaliteiten op de school, ­anders niet mogelijk.

'Laat geïnformeerd'
Het Breed Bestuurlijk Overleg van ­basisschoolbesturen stelt vragen over de weinig transparante afstemming van gemeente en schoolbestuur Esprit van het AICS.

"Ons wordt als schoolbesturen altijd openheid gevraagd, maar wij zijn laat geïnformeerd en hebben nergens een toelichting op gekregen, dat had mogelijk veel vragen kunnen wegnemen," zegt Herbert de Bruijne, voorzitter van het bbo. "Onze vragen concentreren zich hoofdzakelijk op de afwijkende vierkantemeternorm en hoe verhoudt de forse bijdrage die ­oudersmoeten betalen aan de school zich tot het gebouw?"

Osvo, vereniging van schoolbesturen in het voortgezet onderwijs, zegt ook geen inzage te hebben in de afspraken die zijn gemaakt tussen gemeente en het schoolbestuur. "Dat is lastig," zegt David Asser, rector van het Fons Vitae Lyceum en verantwoordelijk voor onderwijshuisvesting bij het Osvo. "We werken nu aan meer openheid."

Volgens wethouder Simone Kukenheim is de aanwezigheid van internationale scholen één van de belangrijkste randvoorwaarden van bedrijven om zich ergens te vestigen. Een aantrekkelijk en groot gebouw is daarbij belangrijk, vindt zij. Zeker voor een school die sinds 2003 begon en nu ruim duizend leerlingen in de leeftijd van vier tot achttien jaar telt.

Daarbij maakt de school geen onderscheid in niveaus, komen er ook midden in het jaar nieuwe leerlingen en vereist dat meer ruimte om in kleinere klasjes les te geven. Momenteel hebben zowel particuliere als openbare internationale scholen een wachtlijst.

Andere normen
De Amsterdamse PvdA en Groenlinks dienden deze week een motie in om geen norm te stellen voor het aantal vierkante meters per internationale leerling. De motie werd gisteren echter verworpen, omdat ook de SP achter het collegebesluit blijft staan.

12 m²

De internationale school krijgt 12 m² per leerling, terwijl de ­gemiddelde Amsterdamse basisschoolleerling 6 m² heeft.

PvdA-raadslid Marjolein Moorman begrijpt niet waarom er andere normen gelden voor internationale scholen. Het dure gebouw, dat wat haar betreft ook in een goedkoper stadsdeel dan Zuid had mogen staan, vergroot de ongelijkheid in de stad. "Voor heel veel kinderen van expats is deze school helemaal niet bereikbaar. Deze kinderen gaan gewoon naar ­reguliere scholen in Amsterdam."

VVD en D66 benadrukken dat ze het het plan voor het gebouw wel steunen. Volgens D66 zijn de verschillen in vierkante meters niet zo groot en de VVD vindt het logisch dat er striktere eisen gelden voor internationaal onderwijs.

Kees van Ruitenbeek, rector van het AICS, vindt de ophef onterecht. "Er gelden andere eisen voor internationaal onderwijs en de andere schoolbesturen weten al jaren dat we met een nieuw gebouw bezig zijn."

De gemeenteraad stemde gisteren voor de financiering van het gebouw.
Wanneer de nieuwe school er komt, waar precies en hoeveel het gaat kosten is allemaal nog niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden