PlusColumn

Twee keer de eerste bewoner in de Bijlmer

Patrick Meershoek Beeld Maarten Steenvoort
Patrick MeershoekBeeld Maarten Steenvoort

Zo moet journalist en avonturier Henry Morton Stanley zich dus hebben gevoeld toen hij in 1871 aan de oever van het Tanganyika­meer na een zoektocht van maanden eindelijk oog in oog stond met de vermiste Britse ontdekkingsreiziger David Livingstone.

Ik geef toe: als decor is de laagbouw van Buitenveldert van een andere orde dan de wildernis van Centraal-Afrika, en de oorsprong van de Nijl is misschien ook weer niet helemaal hetzelfde als de oerknal van de Bijlmer, maar waar het om gaat, is dat ook hier in deze Amsterdamse bovenwoning een einde komt aan een zoektocht die - pruttelend op een pitje - jaren heeft geduurd.

Mijn Livingstone heet Mona Obbes, een meisje van 82 dat in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw op schaatsen de show stal in de populaire revue Holiday On Ice. In de woonkamer hangen zwart-witfoto's aan de muur van een prachtig blond meisje met veren op haar hoofd.

Ik heb zelf zwakke enkels, maar kijk toch wat jaloers naar de sneeuwman die haar naar mijn smaak iets te stevig vasthoudt op het ijs.

Ter zake: na haar afscheid van de revue, die haar met haar gezin over de hele wereld voerde, streek ze in 1968 neer in de Bijlmermeer in aanbouw.

Ik vond een vergeeld knipsel uit oktober waarin het gezin wordt genoemd als de eerste bewoners van de eerste opgeleverde flat: Hoogoord. In de eerste week van november namen ze hun intrek in een heerlijk licht vierkamerappartement dat eerder was gebruikt als modelwoning.

Als het in de krant staat, dan is het zo. Maar het merkwaardige feit doet zich voor dat op 25 november het echtpaar Copray in het bijzijn van de opgetrommelde pers door woningbouw­vereniging en gemeente als 'eerste bewoners van Hoogoord' in het zonnetje worden gezet.

Het gezin wordt toegesproken door de wethouder en krijgt de sleutels, een wasmachine en, mooier nog, een kwartaalabonnement op deze krant.

Hoe kan dat? Mevrouw Obbes weet het niet. Ze kan zich vaag iets herinneren van het circus voor de deur, maar heeft zich er verder nooit druk om gemaakt. Het gezin vertrok toen vier jaar later de eerste vuilniszakken van tienhoog naar beneden kwamen zeilen, maar mevrouw Obbes vertelt liever over hoe heerlijk ze het had in die uitgestrekte zandbak in de polder.

In een ander knipsel vind ik de verklaring. De woningen in Hoogoord werden verhuurd door een katholieke woningbouwvereniging. De eerste sleutels werden overhandigd door een katholieke wethouder.

Anders dan de echte eerste bewoners was het achtkoppige gezin Copray van katholieke huize. Zij pasten het beste in het plaatje dat moest worden geschilderd.

Uitgerekend in het prilste begin van de Bijlmer - die nieuwe stad van de toekomst die moest afrekenen met alle bestaande structuren - hadden kerk en politiek het klaarblijkelijk niet kunnen laten om nog snel even hun vlag te planten: nieuwe tijden of niet, de geschiedenis is van ons.

Patrick Meershoek is verslaggever van Het Parool. Reageren? patrick@parool.nl

Het echtpaar Copray, de 'eerste' bewoners van de Bijlmermeer. Beeld anp
Het echtpaar Copray, de 'eerste' bewoners van de Bijlmermeer.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden