Plus

Twee jaar na de brand is het baken terug in Weesp

De Laurentiuskerk in Weesp heeft zijn torenspits terug. En de Weespers zien van verre dat vertrouwde groene kruis weer stralen.

Patrick Meershoek
Het groene kruis op de Laurentiuskerk in Weesp is nu van duurzaam ledlicht Beeld Marc Driessen
Het groene kruis op de Laurentiuskerk in Weesp is nu van duurzaam ledlichtBeeld Marc Driessen

Het groene kruis brandt weer boven Weesp. Met duurzame ledverlichting in plaats van neon, maar verder is alles weer zoals het was. "Het groene kruis was van heinde en ver te zien," vertelt voorzitter Cees Pfeiffer van de Historische Kring Weesp over het baken dat sinds de jaren zestig op de spits van de Laurentiuskerk stond.

"Als we vroeger met het gezin terugkwamen van vakantie, zei mijn vader steevast op de snelweg ter hoogte van Muiden: ik zie het groene kruis, we zijn bijna thuis. Het was een vertrouwd herkenningspunt voor alle Weespers."

Toen in 2016 lokale ondernemer Cees van Vliet de monumentale kerk overnam van de noodlijdende rooms-katholieke parochie, was zijn eerste belofte om het groene kruis weer te laten branden. "Dat was een verstandige zet," zegt Pfeiffer.

"Door de slechte staat van het gebouw viel het groene kruis in de jaren voor de verkoop geregeld uit. Dat viel op in Weesp. De mensen zeiden: ons kruis is uit. Dat is het gekke van kerken. Ze staan er gewoon en de meeste mensen nemen dat voor kennisgeving aan. Tot er iets misgaat. Dan wordt duidelijk hoeveel zo'n kerk voor de mensen betekent."

Kortsluiting
Dat bleek op de avond van 8 november 2016, toen omwonenden met tranen in de ogen moesten toekijken hoe de toren van de Laurentius in vlammen opging. Ongelooflijk maar waar: de brand was het gevolg van kortsluiting in de bedrading die was aangelegd om het groene kruis weer te kunnen laten branden.

Dat de schade beperkt bleef, noemt Pfeiffer een godswonder. "Aan de linkerkant van de kerk is een klein pleintje. Precies daar is de torenspits naar beneden gestort. Als de toren naar achteren was gevallen en het schip van de kerk had getroffen, was het gebouw volledig verwoest."

Twee jaar na de brand staat Pfeiffer met honderden stadgenoten toe te kijken hoe met behulp van twee reusachtige kranen een nieuwe spits op de kerk op de Herengracht wordt gehesen. Na de tranen van toen, klinkt er nu applaus, wanneer de toren zijn plek heeft gevonden.

De kroon op twee jaar werk, zegt Michel van Meeuwen van bouwbureau Vitruvius, dat de restauratie van de torenspits leidde. "Alles bij elkaar hebben we met zo'n honderd mensen naar dit moment toegewerkt. Mensen met allerlei verschillende specialismen: timmerlieden, loodwerkers, leidekkers, elektriciëns. Iedereen heeft naar deze dag uitgekeken."

'Ik zat net een visje te eten'
Zittend op een terras achter de afzetting, een dekentje over de knieën, kijkt ook Jan Divendal naar de activiteit in de lucht. De 77-jarige bewoner van de Herengracht moest vanwege de werkzaamheden zijn woning om 10 uur verlaten, met de belofte dat hij vier uur later weer naar binnen mocht.

Divendal werkte in de jaren tachtig en negentig als pastor in de Laurentiuskerk. Hij kan zich de avond van de brand nog goed herinneren. "Ook toen moesten we ons huis uit. Dat vond ik vervelend, want ik zat net een visje te eten. Het was de avond dat Donald Trump werd gekozen tot president van de Verenigde Staten. En bij ons vloog de kerk in brand."

De nieuwe torenspits komt op een gerestaureerde kerk te staan. In de afgelopen twee jaar is onder meer het fundament vernieuwd. Als alle werkzaamheden klaar zijn, volgens planning in het voorjaar, begint de Laurentius een nieuw leven als verzamelgebouw met enkele appartementen, een hotelkamer, een yogastudio en enkele kleine bedrijven.

Interessant gegeven: op de plek waar eerder de Parochie van Levend Water zetelde, zijn straks een bierbrouwerij en een jeneverstokerij gehuisvest, twee ambachten met een eeuwenoude traditie in Weesp.

Lees ook: Brand kerk Weesp ontstond door storing in torenspits en Afgebrande kerk Weesp heeft 25 meter hoge spits terug

Of: Waarom ook niet: doe eens een dagje Weesp

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden