Twee jaar geëist voor Omar E. voor vuurwapens en pepperspray

Justitie wil twee jaar cel voor crimineel Omar E. (27) uit De Pijp, voor het bezit van twee vuurwapens en pepperspray. Hij moest zich wel bewapenen omdat hij op een dodenlijst staat, vindt hij zelf.

Paul Vugts
Op Café Zuid werden meerdere kogels afgevuurd, toen Omar E. lachgas inhaleerde Beeld -
Op Café Zuid werden meerdere kogels afgevuurd, toen Omar E. lachgas inhaleerdeBeeld -

April was een bizarre maand voor Omar E., die in het criminele milieu ook wel 'Centjes' wordt genoemd omdat hij zowat alles zou doen om aan geld te komen. (Behalve werken, want dat kan in zijn visie niet omdat hij levensgevaar loopt.)

Eerst stond hij met Pasen in café Zuid in De Pijp met vrienden jolig lachgas te inhaleren toen vanaf de straat een kogelregen op de kroeg werd afgevuurd, waardoor meerdere gewonden vielen. Zijn criminele vriend Riff W. schoot meermaals terug, waarna Omar diens vuurwapen pakte en daarmee naar buiten liep - zoals op camerabeelden is te zien. Dat wapen zegt hij te hebben weggegooid.

Vermoorden
Op 12 april stonden vervolgens ineens vijf agenten in zijn slaapkamer, die hem waarschuwden dat rivalen hem wilden vermoorden. Hij heeft al meerdere aanslagen overleefd.

Hij liet kennissen tevoren de plekken observeren waar hij afsprak en probeerde een reis naar Marrakech te boeken, maar had moeite aan geld te komen.

'Pipa trekken'
Hij wilde niet steeds binnen blijven, zoals de politie hem had geadviseerd, omdat hij bij zijn ouders woont met twee broers en twee zussen die hij niet ook in gevaar zegt te willen brengen. Eén zusje besprak in een afgeluisterd gesprek dat hij maar 'zijn pipa (vuurwapen) moest trekken'.

Op 17 april pakte een arrestatieteam hem vervolgens op het Museumplein toen hij een afspraak had. Hij had een tot vuurwapen omgebouwd gaspistool en een busje pepperspray bij zich.

Justitie vindt het levensgevaarlijk dat hij 'zich met een doorgeladen vuurwapen op de openbare weg begeeft', in 'een professioneel crimineel milieu waarin mensen elkaar steeds beschieten'. Dat 'jaagt de stad angst aan'.

Advocaat Nancy Dekens vindt de strafeis 'aan de hoge kant'. Voor dat tweede wapen moet E. juist worden 'ontslagen van rechtsvervolging' omdat hij dat na die waarschuwing 'bij zich had gestoken om zich te verdedigen'.

Drie maanden
"Justitie kan nu zeggen gespuis zoals mijn cliënt van straat te willen halen, maar de politie arresteerde hem niet terwijl hij duidelijk met dat eerste wapen op de camerabeelden is te zien. Kennelijk wilde men kijken wat hij zou gaan doen," zei de raadsvrouw. "Het is niet goed dat mijn cliënt zichzelf is gaan bewapenen, want dat is ontzettend gevaarlijk, maar het is wel invoelbaar."

Wat Dekens betreft, moet haar cliënt hooguit de drie maanden cel krijgen die hij al in voorlopige hechtenis zit.

Rechtbankvoorzitter Paul Waarts vroeg zich af wat E. met zijn leven wil. Eerder heeft hij gezegd 'vanaf zijn dertigste een geregeld leven te willen leiden', maar dat duurt nog drie jaar.

"Kennelijk staat u op een dodenlijst en misschien wilt u daarom geen vragen wilt beantwoorden, maar u komt een keer vrij," zei Waarts. "Ik zou het heel erg vinden in krant te moeten lezen dat Omar E. is doodgeschoten of dat u zelf iemand heeft omgelegd. Wat gaat u doen als u op enig moment weer vrijkomt?"

E.: "Op vakantie naar Marokko."

Waarts: "Daar is ook niet alles veilig, hè?"

E.: "Voor mij wel."

De rechtbank doet op 6 augustus uitspraak.Het onderzoek naar het schieten op café Zuid loopt ondertussen door. In die zaak is Riff W. donderdagavond voor het terugschieten gearresteerd op een vliegveld in Duitsland.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden