Twee jaar cel voor schoonzoon vermoorde Turkse vrouw Nieuw-West

De rechtbank veroordeelt Mehmet D. (46) tot twee jaar cel omdat hij zich bewapende nadat zijn schoonmoeder Beyhan Demirci in januari was doodgeschoten op haar balkon in Nieuw-West. De schutter had waarschijnlijk hem willen doden.

Een auto op de Pieter van der Werfstraat na de schietpartij in januari van dit jaar Beeld Amaury Miller
Een auto op de Pieter van der Werfstraat na de schietpartij in januari van dit jaarBeeld Amaury Miller

Ook enkele medeverdachten krijgen celstraffen voor met name wapenbezit. Beweerd wapenhandelaar Khalid G. is vrijgesproken. Mehmet D. heeft bekend dat hij een pistoolmitrailleur had aangeschaft nadat zijn schoonmoeder op 14 januari met een salvo uit een automatisch wapen was vermoord op haar balkon aan de Pieter van der Werfstraat in Geuzenveld.

Vergissing
De recherche had hem kort na die moord laten weten dat hij waarschijnlijk het doelwit was geweest van de aanslag, maar dat de schutter zich moet hebben vergist. D. had de pistoolmitrailleur bij zich in een schoudertasje toen hij met een vriend werd aangehouden in een Mercedes.

De recherche had onder meer gesprekken afgeluisterd waarin D. wapens leek te bestellen. Van het machinepistool dat de recherche vond onder de bank van zijn onderduikadres in Haarlem zei D. niets te weten. De rechtbank veroordeelt hem wel voor het bezit van meerdere wapens.

Noodweer
De rechtbank verwerpt het beroep op noodweer(-exces) dat D.'s advocaat Jeroen van Weers had gedaan omdat zijn cliënt in doodsnood verkeerde na de aanslag op zijn schoonmoeder. De dreiging waaraan D. bloot stond, was volgens de rechtbank niet 'onmiddellijk' en 'acuut', zoals de wet vereist.

Eigenlijk vindt de rechtbank 2,5 jaar cel gepast, maar hij krijgt een half jaar strafkorting omdat justitie na zijn aanhouding ten onrechte had beweerd dat hij die dag op weg was geweest om een liquidatie te plegen - hetgeen D. in gevaar kan hebben gebracht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden