Twee jaar cel voor misbruik door leraar op het Cheider

Ephraïm S. (30) is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan een half jaar voorwaardelijk, wegens het plegen van ontucht met een 13-jarige leerling van de orthodox-joodse scholengemeenschap Cheider in Buitenveldert.

De Scheiderschool in Buitenveldert, waar S. lesgaf. Beeld ANP
De Scheiderschool in Buitenveldert, waar S. lesgaf.Beeld ANP

S. was destijds leraar op die school. Hij heeft al anderhalf jaar in voorarrest gezeten en hoeft niet terug de gevangenis in.

Toen S. in 2012 werkzaam was als docent heeft hij de destijds 13-jarige leerling meerdere malen over zijn gehele lichaam gemasseerd en betast.

De rechtbank rekent het S. zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van de kwetsbare situatie van het slachtoffer. Het slachtoffer zat voorafgaand aan het misbruik in een moeilijke periode in zijn leven en zocht een veilige plek bij S..

Vijf jaar
De straf valt lager uit dan de eis van het OM. Het OM had vijf jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist, alsmede een beroepsverbod van eveneens vijf jaar. Volgens het OM was het bewijs geleverd voor stelselmatige ontucht met vier leerlingen van de school. Volgens de rechtbank is het bewijs in één geval boven iedere twijfel verheven, maar in de andere gevallen niet.

De betrouwbaarheid van de verklaringen van drie van de leerlingen kan volgens de rechtbank namelijk onvoldoende worden vastgelegd.

Gemasseerd
Van twee andere leerlingen is het volgens de rechtbank wel bewezen dat S. hun schouders heeft gemasseerd. 'Hoewel dit ongewenst en ongepast kan zijn, is echter niet vast komen te staan dat er sprake was van seksuele handelingen en daarmee van ontucht,' aldus de rechtbank.

S. heeft stelselmatig ontkend de kinderen te hebben misbruikt. De aanrakingen van zijn leerlingen waren volgens hem slechts bedoeld om hen rustig te krijgen.

Teleurstelling
De ouders van de leerlingen die zeggen misbruikt te zijn door S. hopen dat het Openbaar Ministerie beroep aantekent tegen de uitspraak. "Er is tevredenheid over de veroordeling en het beroepsverbod, maar er is teleurstelling en onbegrip over de vrijspraak ten aanzien van de jongere kinderen," schrijft Margreet de Boer, advocaat van de slachtoffers, in een verklaring.

Volgens De Boer is het onbegrijpelijk dat de rechtbank erkent dat meerdere leerlingen massages hebben ontvangen, maar dat dit niet gezien wordt als ontuchtige handelingen. Ook bespreekt De Boer samen met de ouders de mogelijkheid van juridische vervolgstappen tegen het Cheider zelf.

Eerste meldingen
De eerste meldingen over S. en mogelijk misbruik kwamen binnen in 2012. Nadat een onderwijsinspecteur had vastgesteld dat er hoogstwaarschijnlijk sprake was van misbruik, weigerde de school aangifte te doen, hoewel de wet dat wel verplicht.

Maandenlang gebeurde er niets, tot de toenmalige minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt zelf een bericht naar de school stuurde. In oktober van dat jaar werd aangifte gedaan, maar het schoolbestuur liet per brief aan de schooldirectie weten dat dit enkel was gebeurd omdat de minister druk had uitgeoefend.

S. werd uiteindelijk geschorst, maar had het land voor die tijd al verlaten. In Israël ging hij in militaire dienst. Pas na het vervullen van de dienstplicht werd hij in 2016 in Tel Aviv aangehouden op last van de Nederlandse autoriteiten.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden