Twee jaar cel voor Hongaarse die jonge vrouwen uitbuitte op de Wallen

Justitie eist 2 jaar cel voor de Hongaarse Györgyné M. (55), voor het ‘schaamteloos’ uitbuiten van twee jonge, arme landgenotes op de Wallen – samen met haar eerder tot jarenlange celstraffen veroordeelde echtgenoot György M. (nu 58) en schoonzoon Tamas R. (41).

Beeld AFP

Anders dan haar man en schoonzoon opereerde M. voornamelijk vanuit Hongarije, maar dat maakt haar volgens het Openbaar Ministerie niet minder schuldig aan de uitbuiting, met name achter de ramen van de Molensteeg.

Het gaat om een oude zaak, die teruggaat tot de periode van 2008 tot 2010. De vervolging van M. was een aaneenschakeling van fouten. Waar het Openbaar Ministerie nu de door de Amsterdamse rechtbank geboden kans grijpt M. alsnog te vervolgen, moet de hele zaak volgens haar advocaat Emile van Reydt van tafel vanwege ‘het foutenfestijn’.

Volgens justitie instrueerde Györgyné M. de twee jonge vrouwen vanuit Hongarije en voerde ze ‘stevige gesprekken’ met en over de prostituees als die niet deden wat de familie eiste. Na een klacht over buikpijn zou ze in een afgeluisterd gesprek hebben gezegd dat het meisje niet moest klagen en dat ‘de kanker haar baarmoeder maar moest verteren’. Ze moest gewoon ‘haar handen laten wapperen’ (klanten afwerken).

Slapend achter het raam

Vrouwen zouden dubbele diensten hebben gedraaid en vaak zeven dagen per week hebben gewerkt. Een van de prostituees werd eens slapend achter een raam aangetroffen.

De familie zou de vrouwen als eigendom hebben behandeld en volgens een van hen hebben geëist dat ze 600 á 700 euro per dag zou verdienen – al sprak ze ook over duizend euro. De prostituees moesten hun opbrengsten voortdurend doorgeven.

Györgyné M. droeg volgen justitie door haar dwingende houding in belangrijke mate bij ‘aan het angstbeeld’ van de vrouwen, die ‘wisten wat ze te wachten zou staan’ als ze te weinig binnen brachten (bedreiging en geweld).

De verdachte heeft volgens de officier van justitie ‘op schaamteloze wijze de medeverdachten aangemoedigd de meisjes harder aan te pakken’ en ‘deinsde er niet voor terug ook zelf de vrouwen angst aan te jagen’. Ze heeft volop van de uitbuiting hebben geprofiteerd.

Wonderlijk verloop

De strafzaak tegen Györgyné M. kende zacht gezegd een wonderlijk verloop. Ze was door de Hongaren aan Nederland overgeleverd op grond van een uitleveringsbeslissing waarin verkeerde slachtoffers stonden (die van haar man). Dat werd pas duidelijk in hoger beroep, nadat ze tot 4 jaar cel was veroordeeld.

Het gerechtshof verklaarde de aanklager niet-ontvankelijk en justitie trok het cassatieverzoek in. Toch, op grond van een nieuwe uitleveringsbeslissing mag justitie het van de rechtbank nu in 2020 opnieuw proberen.

Vanwege de fouten vraagt justitie nu niet 4 maar 2 jaar cel. Voor advocaat Van Reydt staan ‘de opeengestapelde procedurele blunders’ een veroordeling in de weg.

M. verkeert bovendien ‘in een buitengewoon slechte gezondheid’ en speelde hooguit een ondergeschikte rol. De verklaringen van de prostituees wisselden volgens de raadsman ‘op alle cruciale punten’ zo sterk dat de rechtbank ze niet mag gebruiken. Eén beweerd slachtoffer ‘is foetsie’ en niet meer te verhoren.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden