Twee gestrande jongetjes gered van dam IJburg: 'Ze waren erg in paniek'

Het zijn de twee Brabantse zussen Sterre (17) en Veerle Dijcks (14) die zondagavond het hulpgeroep van de twee gestrande jongetjes in het IJmeer bemerken en hulp inschakelen.

Twee jongetjes raakten bekneld op een eilandje in de buurt van Blijburg. Beeld Amaury Miller

'We waren een dagje naar het stadstrand van Amsterdam," vertelt Sterre Dijcks uit Tilburg. Ze had zondagavond met haar ouders en haar zusje bij strandtent Blijburg gegeten en wandelde na de dis met haar zusje langs de branding.

Het was even na zeven uur toen ze twee jongetjes op een smalle dam in het IJmeer ontwaarden. "Ze stonden heel wild te zwaaien met hun armen en ze riepen om hulp. Ik zag dat ze in paniek waren."

Hulp
De twee twaalfjarige jongens bleken niet terug kunnen keren naar het strand. "Ik zag ook nergens een boot, ik begreep niet hoe ze daar terecht waren gekomen." De twee zussen schakelden hulp in en bleven onderwijl in de buurt van het water.

"Het was heel dubbel. De twee bleven om hulp roepen en vragen waarom het zo lang duurde. En wij konden niet veel meer dan terugroepen dat de politie onderweg was." Volgens Sterre duurde het lang voordat de hulpdiensten arriveerden.

Nat pak
Met een boot van de brandweer zijn de twee schipbreukelingen uiteindelijk naar het vaste land gebracht. Daar stond een ambulance klaar met isolatiedekens. "Eén van de jongetjes had een nat pak," vertelt Sterre. "Hij bleek geprobeerd te hebben naar het strand terug te komen, maar dat was mislukt."

Een woordvoerder van de brandweer kan vertellen dat de twee jongetjes met onderkoelingsverschijnselen ter plekke zijn behandeld maar niet naar het ziekenhuis hoefden. "Ze hadden niet veel langer op de dam moeten staan."

'Omgeslagen'
Hoe de twee precies in de benarde situatie zijn beland, weet Sterre niet precies. "Ze waren uit varen gegaan met een klein bootje. Volgens mij zijn ze bij het eilandje van boord gegaan en toen is de boot weggedreven." De woordvoerder van de brandweer: "Misschien dat het bootje is omgeslagen."

Hoe het ook zit, Sterre is blij dat ze nog is gaan wandelen na het eten. "Er was verder niemand in de buurt." Ze heeft ook nog even met de ouders van één van de jongetjes gesproken. "Die bedankten ons heel hartelijk."

De twee zusjes Veerle en Sterre Dijcks Beeld Amaury Miller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.