Twee doden door eten van besmette zalm

Twee ouderen zijn overleden nadat ze zalm hadden gegeten die besmet was met de salmonellabacterie. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ziet bij de twee sterfgevallen een verband met de bacterie die in gerookte zalm van visfabrikant Foppen uit Harderwijk is aangetroffen.

Het bedrijf waar de besmette zalm wellicht van afkomstig is. Beeld ANP
Het bedrijf waar de besmette zalm wellicht van afkomstig is.Beeld ANP

De slachtoffers waren beide boven de 80. Bij een van hen is het zeker dat de salmonellabacterie de doodsoorzaak was, bij de ander moet dat nog worden bevestigd, zei directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM zaterdag in het NOS Radio 1-Journaal.

Tot nu toe zijn in Nederland zeker 550 mensen ziek geworden door de besmette zalm. Op basis van het grote aantal zieken door de uitbraak en vaste rekenmodellen schat het RIVM dat er uiteindelijk 17 mensen aan kunnen overlijden.

Ouderen vatbaar
De uitbraak heeft het RIVM verrast. De sterfgevallen komen echter niet onverwacht. Vaak gaat het om ouderen die bovenop andere ziekten besmet raken met de salmonellabacterie en dan diarree krijgen en uitdrogen. Het is dan niet altijd zeker of iemand door de salmonellabesmetting is overleden, zei Coutinho.

Foppen Paling en Zalm kan de sterfgevallen nog niet bevestigen en weet ook nog niets over de feitelijke toedracht en omstandigheden ervan. 'Ervan uitgaande dat de feiten zijn zoals nu in de media weergegeven, verdriet Foppen deze uitkomst in zeer hoge mate. Onze gedachten en gevoelens gaan uit naar hen die hier direct bij betrokkenen zijn. Uit respect voor wat zij nu meemaken en voor hun privacy zal Foppen vooralsnog geen verder commentaar geven', stelde het bedrijf zaterdag in een verklaring.

Weggooien
Alle zalmproducten die besmet zijn met de zeldzame bacterie Salmonella Thompson, zijn inmiddels uit de winkels gehaald. Het RIVM waarschuwt mensen er wel voor dat ze mogelijk nog besmette zalm in de vriezer of de koelkast hebben liggen. Die moet worden weggegooid. De zalm die nu in de supermarkt ligt, is wel goed, aldus het RIVM.

Mensen met een salmonellabesmetting kunnen last krijgen van koorts, diarree, overgeven, misselijkheid, buikkrampen en hoofdpijn. Niet iedereen die de besmette zalm heeft gegeten, wordt er ziek van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden