Twee derde jeugd is lid van bibliotheek

De pogingen van de openbare bibliotheken om jongeren onder de 18 jaar te bereiken, blijken vruchten af te werpen. Twee op de drie jongeren is lid van de bibliotheek. Het aantal jeugdleden nam toe van 64 procent in 2010 tot vorig jaar 66 procent van het totaal aantal jeugdigen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dat meldde de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) donderdag op basis van cijfers van het CBS. In Nederland waren er in 2011 bijna 2,2 miljoen 'jeugdleners', een stijging met 3,6 procent.

Bijna een kwart van de Nederlanders is lid van een openbare bibliotheek. Wel is het aantal volwassen leners vorig jaar met 3,3 procent gedaald. Dat het lidmaatschap niet meer gratis is zodra iemand 18 jaar wordt, speelt een grote rol.

Duidelijke dip
Er is in de leeftijdsgroep 18 tot 35 jaar een duidelijke dip te zien. 'Leden zeggen op bij ons als ze een jaar of 17, 18 zijn. Dat valt vaak samen met het begin van een studie of de start op de arbeidsmarkt', aldus woordvoerster Francien van Bohemen van de VOB. 'Ze komen vaak weer terug wanneer ze kinderen krijgen.' In absolute aantallen neemt het ledental af door vergrijzing.

'De groei in de groep tot 18 jaar is al jaren vrij constant. Bibliotheken zien het ook als hun voornaamste taak om leesvaardigheid en taalontwikkeling bij de jeugd op peil te brengen en te houden', weet Van Bohemen. 'Jonge ouders nodigen we al per brief uit om naar de bibliotheek te komen als hun kind 3 maanden oud is.'

Donderdag begon de jaarlijkse campagne Nederland Leest. De hele maand november kunnen leden het boek De donkere kamer van Damokles van Willem Frederik Hermans gratis in de bibliotheek ophalen. Deze campagne is vooral gericht op volwassenen. Voor kinderen en jongeren organiseert de VOB samen met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) ook allerlei campagnes, zoals de Kinderboekenweek, De Nationale Voorleesdagen en het voorleesontbijt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden