Twee bestuursleden VUmc leggen functie neer

Bestuursvoorzitter Elmer Mulder van het in opspraak geraakte academisch ziekenhuis VUmc in Amsterdam is vrijdag opgestapt. Ook een ander lid van de raad van bestuur, Wouter van Ewijk, heeft zijn functie neergelegd. Dat heeft de Raad van Toezicht VU-VUmc meegedeeld.

Redactie
Archieffoto Beeld anp
ArchieffotoBeeld anp

'Het is ons niet gelukt om de voortdurende spanningen rond een aantal van onze medisch specialisten te bezweren', zegt Mulder in een verklaring. 'Het inzicht dat ik geen rol meer kan spelen bij de oplossing hiervan is voor mij directe aanleiding om deze stap te zetten. Dat betreur ik ten zeerste.'

De Inspectie voor de Gezondheidszorg plaatste het VUmc dinsdag onder verscherpt toezicht, nadat het bestuur informatie had achtergehouden over een slepende ruzie tussen specialisten. Daarop ontsloeg het bestuur woensdag hoogleraar en longarts Piet Postmus, die eerder bij de inspectie alarm sloeg over het gebrek aan patiëntveiligheid op de afdeling longchirurgie.

De roep om het aftreden van het bestuur werd de afgelopen dagen steeds sterker, maar tot nu toe werd volgehouden dat de problemen werden opgeblazen.

Scheidend bestuurslid Wouter van Ewijk zei dat op alle mogelijke manieren was geprobeerd om de situatie weer onder controle te krijgen. 'De patiëntveiligheid hebben we daarbij constant kunnen waarborgen. Maar het interne conflict hebben we helaas nog niet kunnen oplossen.'

Het derde lid van de raad van bestuur, vicevoorzitter en decaan Stalman, blijft zijn functie vervullen. De Raad van Toezicht zegt begrip te hebben voor het opstappen van de twee mannen en accepteert dat besluit. De raad gaat de twee vacatures op interimbasis invullen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden