Twee arrestaties na schietpartij Texas

Na een schietpartij op een universiteitscampus in Houston heeft de politie dinsdag twee aanhoudingen verricht. Bij het incident eerder op de dag raakten drie mensen gewond, van wie één ernstig.

Redactie
Politiemedewerkers zoeken naar bewijsmateriaal. Beeld ap
Politiemedewerkers zoeken naar bewijsmateriaal.Beeld ap

Na escalatie van een woordenwisseling op de campus trok een van de ruziemakers zijn wapen, aldus de politie. Van de twee verdachten blijkt er eenn student aan het Lone Star College, een openbare universiteit met zo'n 10.000 leerlingen. Een van de verdachten zou bovendien zelf gewond zijn geraakt.

Hartaanval
Onder de gewonden bevindt zich ook een conciërge van de universiteit. Daarnaast moest één student naar het ziekenhuis worden overgebracht nadat ze als getuige van het incident een hartaanval had gekregen.

Het is het vierde schietincident op Amerikaanse scholen in twee weken. Half december werden bovendien 20 kinderen en 7 medewerkers vermoord bij een schietpartij op een basisschool in de plaats Newtown in Connecticut.

Actieplan
Naar aanleiding van het incident stelde de Amerikaanse president Barack Obama een actieplan op met 23 punten om het vuurwapengeweld in zijn land te beteugelen. Dat bevat onder meer een verbod op aanvalswapens en betere controle op bijvoorbeeld een mogelijk strafblad van mensen die een wapenvergunning aanvragen. Hij stelde ook voor dat magazijnen van vuurwapens voor veel patronen worden verboden. Die worden namelijk vaak gebruikt bij dergelijke schietpartijen. Daarnaast pleit hij voor strengere wetgeving voor de handel in geweren.

De Amerikaanse wapenlobby NRA beschouwt Obama's plan als een aanval op vuurwapens en wapenbezitters die de wet gehoorzamen. 'Alleen eerlijke, gehoorzame wapenbezitters worden erdoor getroffen en onze kinderen zullen kwetsbaar blijven voor de onvermijdelijkheid van nog meer tragedies', aldus de NRA. De organisatie stelt voor om bij alle scholen gewapende bewakers te plaatsen om geweldsdrama's zoals die in Newtown te voorkomen.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden