Twee agenten veroordeeld voor mishandelen arrestant

Twee Amsterdamse politieagenten zijn veroordeeld voor het mishandelen van een arrestant. Dat gebeurde in het cellencomplex op het hoofdbureau.

Maarten van Dun
Foto ter illustratie. Beeld anp
Foto ter illustratie.Beeld anp

De twee agenten, die donderdag voor de politierechter moesten verschijnen, zijn wel schuldig bevonden, maar krijgen geen straf. Wel moeten ze het slachtoffer ieder honderd euro schadevergoeding betalen.

Opmerkelijk is dat het Openbaar Ministerie eerder had geweigerd de agenten te vervolgen en dat de rechtszaak er louter kwam doordat Rick Pothast, de advocaat van het slachtoffer een zogeheten artikel 12-procedure aanspande. Hij vroeg, met succes, aan het Gerechtshof om het Openbaar Ministerie te verplichten vervolging in te stellen.

Zodoende beoordeelde een rechter alsnog het incident, dat alweer drieënhalf jaar geleden plaatsvond.

Treiterende opmerkingen
Het slachtoffer, een dertiger die al meerdere keren met de politie in aanraking was gekomen, ook voor geweld, had op 14 december 2014 bij het Leidseplein een woordenwisseling gekregen met agenten.

Die hadden met hun dienstauto tegen hem aangereden, beweerde hij.

Na de woordenwisseling was de man gearresteerd en naar het hoofdbureau gebracht. In het cellencomplex fouilleerde een groepje agenten de arrestant, die intussen treiterende opmerkingen bleef maken.

Op een zeker moment sloeg een van de nu veroordeelde agenten de man in het gezicht, waarna ook een collega uithaalde. Op dat moment werd de arrestant door andere agenten in bedwang gehouden.

Agressieve houding
De verdediging van de agenten beriep zich bij de politierechter op noodweer, omdat de agenten zich bedreigd hadden gevoeld door de agressieve houding van de arrestant.

Het incident was vastgelegd door camera's. Op basis van de beelden oordeelde de politierechter dat het geweld niet geoorloofd was geweest.

Omdat de zaak al oud is en de agenten al disciplinair zijn gestraft én omdat agenten door hun werk nu eenmaal sneller in situaties komen waarin ongeoorloofd geweld op de loer ligt, besloot de rechter om het tweetal geen straf te geven. De agenten beraden zich nog op hoger beroep, laat hun raadsvrouw weten.

Door de schuldigverklaring zonder straf kunnen de agenten vermoedelijk bij de politie werkzaam blijven.

Dubbel gevoel
Rick Pothast, de advocaat van het slachtoffer, zegt een dubbel gevoel aan de zaak over te houden. "We zijn blij met de schuldigverklaring, maar vinden het jammer dat er geen straf volgt."

Pothast zegt in de zaak te zijn tegengewerkt door het Openbaar Ministerie en de politie. "Ik heb nog nooit meegemaakt dat het Openbaar Ministerie direct een agent vervolgt als er aangifte wordt gedaan. Zo'n zaak wordt altijd eerst weggeseponeerd. Mede daardoor duurt het zo lang. Dat maakt het onbevredigend: als het OM de zaak direct had opgepakt, hadden de agenten waarschijnlijk wel straf gehad."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden