Twee aanhoudingen voor liquidatie Alexander Gillis

Arrestatieteams hebben woensdag twee verdachten aangehouden van betrokkenheid bij de liquidatie van de dertigjarige Amsterdammer Alexander Gillis, alias 'Aleki' of 'Macho', op 20 februari 2014 in Zaandam.

Alexander Gillis werd op 20 februari 2014 geliquideerd in de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam. Beeld anp
Alexander Gillis werd op 20 februari 2014 geliquideerd in de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam.Beeld anp

Het gaat om een dertigjarige Amsterdammer en een leeftijdgenoot uit Purmerend. Ze werden gearresteerd in Houten en Purmerend.

Gillis werd ruim vier jaar geleden doodgeschoten toen hij 's ochtends in zijn donkere Ford was gestapt voor het huis van zijn vriendin en eenjarig zoontje in de Pieter Jelles Troelstralaan in Zaandam. Hij was dertig jaar.

De daders lieten de vluchtauto brandend achter in Amsterdam-Noord.

Nieuwe bewijsmiddelen
Het onderzoek naar de liquidatie was in 2015 gestaakt, maar lijkt te zijn hervat op grond van nieuwe bewijsmiddelen uit versleutelde smartphones die verdachten gebruikten. Het gaat om encrypte PGP-Blackberries (Pretty Good Privacy) waarmee criminelen zich onaantastbaar waanden.

Juist omdat ze dachten dat hun onderlinge mailverkeer nooit zou worden gekraakt, communiceerden ze zeer openlijk over bijvoorbeeld moorden.
Nu het Nederlands Forensisch Instituut dergelijke PGP's wel weet te openen en in Canada een veel voor PGP-verkeer gebruikte computerserver in beslag is genomen, kan de recherche de ene na de andere liquidatiezaak alsnog oplossen.

De Amsterdamse recherchechef voorspelde in Het Parool eerder al dat met de schat aan informatie uit de PGP's en de server meerdere Amsterdamse liquidatiezaken alsnog rond zouden komen.

Of de verklaringen van de nieuwe kroongetuige Nabil B. een rol spelen in het onderzoek naar de liquidatie van Gillis, is niet bekend.

Gewelddadige ramkraken
De veronderstelling is altijd geweest dat de geboren Iraniër Massod Amin Hosseini de schutter was die Gillis liquideerde. Hij is ruim een half jaar na de moord op Gillis zelf doodgeschoten in zijn auto, op de Pisuissehof in Amsterdam-Osdorp. Hij was 26 jaar.

Alex Gillis was opgegroeid in Amsterdam-Nieuw-West en maakte daar deel uit van criminele jeugdgroepen. Later pleegde hij met een bende gewelddadige ramkraken in inbraken. Uiteindelijk behoorde hij tot een grote groep criminelen die in 2012 uiteen scheurde vanwege een uit de haven van Antwerpen verdwenen partij cocaïne, waarna de onderwereldvete uitbrak waarin inmiddels tientallen veelal jonge Amsterdamse criminelen zijn geliquideerd.

Waterpijpcafé
Binnen het criminele milieu en binnen de recherche heerste de overtuiging dat Gillis op 22 april 2012 betrokken was bij de liquidatie van crimineel Redouan 'Takka' Boutaka in het souterrain van een waterpijpcafé in de Van Woustraat in De Pijp.

Gillis zou op de begane grond de overige cliëntèle met een vuurwapen in bedwang hebben gehouden terwijl de piepjonge Rida Bennajem beneden Boutaka doodschoot te midden van een groep vrienden.

Ook Bennajem is op 16 maart 2013 geliquideerd, 21 jaar jong.

Behalve vergelding voor die liquidatie van Boutaka werd in het criminele milieu nog een ander mogelijk motief genoemd voor de moord op Gillis. Zijn oom zou criminelen hebben afgeperst en Gillis zou zijn geslachtofferd omdat die oom onvindbaar was.

Bekijk ook de tijdlijn: Vijf jaar vete in de Marokkaans-Amsterdamse onderwereld

Op de Reizigersweg in Amsterdam-Noord werd de vluchtauto aangetroffen. Beeld anp
Op de Reizigersweg in Amsterdam-Noord werd de vluchtauto aangetroffen.Beeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden