Twee aanhoudingen bij ontruimingsactie kraakpanden Delflandplein

De politie heeft twee mensen aangehouden bij een grote ontruimingsactie van een aantal kraakpanden op het Delflandplein in Slotervaart, waar zestig tot tachtig krakers een groot aantal leegstaande woningen bezetten. De ME was met veel manschappen aanwezig.

De politie breekt de deur open, aan beide kanten van de flat. Beeld Lennart Brans
De politie breekt de deur open, aan beide kanten van de flat.Beeld Lennart Brans

Een van de gearresteerde mannen is een Pool die eerder werd veroordeeld voor een misdrijf en daarom nog DNA moest afstaan. Hij is daarvoor meegenomen naar het bureau. De andere arrestant wilde zijn identiteitsbewijs niet tonen.

Rond 13.30 uur sommeerde de politie de krakers uit de woningen te vertrekken, op straffe van geweld. Nadat de politie de deuren forceerde, kwamen de krakers vreedzaam naar buiten. Een deel van hen spreekt Spaans en Pools. Ongeveer 25 krakers waren tijdens de inval in het flatgebouw aan de Rijswijkstraat aanwezig. De politie onderzoekt nu de 66 woningen in het complex, om zeker te zijn dat iedereen is vertrokken.

De krakers waren naar eigen zeggen verbaasd over de inval: gisteren zouden zij nog een dagvaarding hebben ontvangen voor een kort geding aanstaande vrijdag.

Het flatgebouw wordt na de ontruiming overgedragen aan woningbouwvereniging De Key, dat eigenaar is van het pand. De Key was net begonnen met de voorbereidingen voor een grote renovatie, toen zondagmiddag rond 16.00 uur een uitzonderlijke grote groep krakers het pand binnendrong.

De krakers kwamen via de hoofdingang binnen, liepen over de galerijen en op het dak en hingen een (klein) spandoek aan één van de balustrades.

null Beeld Lennart Brans
Beeld Lennart Brans
null Beeld Lennart Brans
Beeld Lennart Brans
null Beeld Lennart Brans
Beeld Lennart Brans
null Beeld Lennart Brans
Beeld Lennart Brans
null Beeld Lennart Brans
Beeld Lennart Brans
null Beeld Lennart Brans
Beeld Lennart Brans
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden