Twaalf mensen opgepakt voor explosies Tianjin

China heeft twaalf mensen opgepakt die betrokken zouden zijn geweest bij de verwoestende explosies in de havenstad Tianjin, twee weken geleden. Onder hen is een aantal topmannen van het bedrijf dat eigenaar is van de terminal waar de ramp plaats vond, schrijft het Chinese staatspersbureau Xinhua. Zij worden verdacht van verzuim of machtsmisbruik.

Een speciaal team is begonnen aan het opruimen van de ravage na de explosies. Beeld REUTERS
Een speciaal team is begonnen aan het opruimen van de ravage na de explosies.Beeld REUTERS

De eigenaar van het warenhuis waar de explosies plaatsvonden was Ruihai Logistics. Onderzocht wordt hoe Ruihai Logistics toestemming kreeg om natriumcyanide en andere gevaarlijke chemicalieën op te slaan in het warenhuis dat binnen de zogenaamde 1000-meterbufferzone lag. De bufferzone is een wettelijk vastgesteld gebied van 1000 meter rondom huizen en wegen waar dit soort gevaarlijke stoffen niet thuishoren.

Uit het onderzoek bleek dat het warenhuis bovendien meer chemicalieën borg dan in het gebouw paste. Daarom werd een deel van de gevaarlijke stoffen bewaard in de laadruimte, in plaats van de extra beveiligde ruimte.

De amtenaren die toezicht moesten houden op de activiteiten van Ruihai Logistics 'zijn er niet in geslaagd krachtig op te treden tegen de illegale en ongereguleerde activiteiten van Ruihai Logistics. Ze hebben onverantwoordelijk en laks gehandeld.' Zo is te lezen op de website van de aanklager.

Onverantwoordelijk gehandeld

Het gaat volgens de politie onder andere om de bestuursvoorzitter, vicevoorzitter en drie plaatsvervangende managers van het bedrijf dat eigenaar is van de terminal waar het warenhuis stond. Eerder werden al het hoofd en twee topmanagers opgepakt.

Een hoge overheidsambtenaar die aan de leiding stond van het bedrijf dat toezicht houdt op de arbeidsveiligheid, is woensdag ontslagen en wordt verdacht van corruptie. Er werd daarbij niet expliciet verwezen naar de ramp op 12 augustus.

De autoriteiten doen daarnaast onderzoek naar elf ambtenaren en havenbestuurders. Zij hebben onverantwoordelijk of laks gehandeld bij het houden van toezicht.

Het dodental door de twee grote explosies is inmiddels opgelopen tot 139. Veel van hen waren hulpverleners. 34 mensen worden nog vermist. De ontploffingen veroorzaakten bovendien een enorme ravage. Meer dan 3600 autowrakken en 1677 containers zouden zijn verwijderd uit het rampgebied.

Het getroffen bedrijf werkte met gevaarlijke chemicaliën. Het lijkt erop dat bij een eerste brand het bluswater van de brandweer een chemische reactie in gang heeft gezet. Dat leidde tot een verwoestende vuurbal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden