Twaalf 'luchtwachters' gaan vervuiling in de gaten houden

Langs ruim 7 kilometer Nederlandse weg was de lucht vorig jaar te vervuild door stikstofdioxide: 2,3 kilometer daarvan ligt in Amsterdam. 'Luchtwachters' gaan voor actiegroep Milieudefensie gemeenten achter de broek zitten als de vervuiling de normen overschrijdt.

Stadhouderskade Beeld ANP
StadhouderskadeBeeld ANP

In Amsterdam komen in eerste instantie twaalf luchtwachters. Ze willen buurtgenoten bewust maken van de gevaren van luchtverontreiniging. "En zorgen dat de gemeente in beweging komt," zegt oud-jurist Paul Busker (60), één van de luchtwachters.

Rond de Valkenburgerstraat heeft hij al verschillende rechtszaken in voorbereiding tegen zowel de gemeente als de rijksoverheid. Zowel de bewoners als de GGD maten in hun straat meer dan de toegestane hoeveelheid van 40 microgram stikstofdioxide (NO2) en toch staat hun straat niet in het rijtje Amsterdamse wegen waar de lucht te vies is.

De overschrijding wordt namelijk niet bevestigd door berekeningen van het RIVM, en die zijn het uitgangspunt voor de rijksoverheid. Daarom gelden alleen delen van de Stadhouderskade en de Weesperstraat, de Prins Hendrikkade en de Zuidelijke IJtunnelmond als de Amsterdamse wegen met te veel NO2 in de lucht. "Zolang je het berekent, is er niets aan de hand," schampert Busker.

Ongezonde norm
Als 'advocaat van de bewoners' wil Busker zo op meer plekken in de stad een luis in de pels zijn als het gaat om de naleving van de luchtkwaliteitsnormen. Dat Nederland die normen niet haalt, bleek onlangs nog maar eens uit de door Milieudefensie gewonnen rechtszaak tegen de staat. Busker: "Ik snap niet dat de gemeente zich niet gewoon aan de norm houdt. Die norm is niet eens gezond."

40

In de Valkenburgerstraat meten bewoners en GGD NO2-gehaltes die boven de 40 microgram liggen.

Ook willen de luchtwachters lessen trekken uit maatregelen die in andere gemeenten een succes zijn gebleken. Busker verwijst naar het verweer van de landsadvocaat dat het 'drakonische maatregelen' vergt om het aantal overschrijdingen nu tot nul terug te brengen. "Het is niet anders," zegt hij.

Beleidswijzigingen
De rechter oordeelde in de door Milieudefensie gewonnen rechtszaak dat de overheid 'op de kortst mogelijke termijn' de overschrijdingen moet wegwerken. Maar de nieuwe staatssecretaris van Milieu, Stientje van Veldhoven, kwam vorige week in een reactie vooral met beleidswijzigingen die in de loop van volgend jaar hun beslag krijgen.

Ook maakte ze bekend dat langs 7,2 kilometer weg nog te veel NO2 in de lucht zit. In 2015 was dat 9,9 kilometer. Van Veldhoven is met gemeenten in gesprek over maatregelen die de laatste knelpunten versneld oplossen, schrijft ze. De gemeente Amsterdam zegt daarop dat ze vooral geïnteresseerd is in maatregelen waar het rijk zelf mee komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden