Twaalf jaar geëist tegen verdachte dodelijke schietpartij AMC

Adel de R. (21), die in oktober 2016 bij het AMC Ziekenhuis Isilnando Kammeron doodschoot, moet volgens justitie 12 jaar de cel in. Bedroefde familieleden zorgden voor een gespannen sfeer in de rechtbank.

Isilnando Kammeron werd doodgeschoten in de buurt van het AMCBeeld Facebook

Daar gaf de stugge Adel de R. het doodschieten van de 24-jarige Kammeron onomwonden toe: "Ik had niet de bedoeling om hem te doden, maar ik had wel de bedoeling om te schieten."

De schietpartij volgde nadat een bekende van De R. door Kammeron in het gezicht was gestoken 'zodat je helemaal door zijn wang heen kon kijken.' Dat gebeurde bij snackbar Foodmaster in winkelcentrum Reigersbos. Kammeron, in het gezelschap van zijn zwangere vriendin, had nog geroepen 'hier geen zin in te hebben,' maar bij de vechtpartij had hij toch met een scherp voorwerp uitgehaald.

Toen de man met de steekwond in het gezicht naar de omgeving van het AMC toog, voegden zijn vrienden zich bij hem, onder wie Adel de R.

De sfeer raakte opgefokt: iemand liet een mes zien, De R. toonde het Skorpion-machinepistool dat hij sinds enkele maanden altijd bij zich droeg. Als we hem tegenkomen, dan gaat hij zien, had het geklonken.

Ter plekke
Bij het ziekenhuis liepen ze Kammeron inderdaad tegen het lijf. Adel de R. greep in zijn tas, trok het machinepistool en haalde de trekker over. Kammeron werd meerdere keren geraakt, voor de ogen van zijn zwangere vriendin. Hij stierf ter plekke.

Het betekende een gewelddadig einde aan een gewelddadig leven. Al sinds zijn dertiende kwam Kammeron in aanraking met justitie, vooral vanwege gewelddadige straatcriminaliteit. Toch vertelde zijn familie over de andere kant van Kammeron, in emotionele slachtofferverklaringen. "Nooit meer zal 's nachts de bel gaan omdat hij even een knuffel wilde halen." Verdriet was er over zijn twee kinderen. "Wat vertel je een baby die 'papa' zegt terwijl papa er niet is?"

Volgens De R. schoot hij omdat Kammeron dreigend op hem was afgelopen, maar hij liet aan de rechtbank niet het achterste van zijn tong zien. Psychiaters en psychologen constateerden dat hij kampt met angsten. Justitie sluit niet uit dat De R. samen met zijn vrienden op zoek was gegaan naar Kammeron. Mogelijk zette een vriend van De R. hem aan om te schieten.

Nachtmerries
Advocaat Harald Meijer hield de rechtbank voor dat zijn cliënt worstelt met wat er is gebeurd. "Hij moet leren leven met wat hij heeft gedaan. Zijn leven is komen stil te staan, kampt met nachtmerries. Ook hij is zijn toekomst verloren. Die dag is een zwarte bladzijde in zijn leven." Nu en dan klonken boze geluiden van de tribune, waar de familieleden van Kammeron dreigend naar De R. keken.

Officier van justitie Rob Kloos eiste 12 jaar, voor het schieten met 'een krankzinnig vuurwapen'. "Hij heeft gehandeld vanuit het idee dat de aanval de beste verdediging is. Daarmee heeft hij een 24-jarige man uit het leven geschoten. Dat hij diens zwangere vriendin niet heeft geraakt, is vermoedelijk meer geluk dan vaardigheid."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden