Twaalf jaar cel voor dodelijke schietpartij AMC

De 21-jarige Adel de R. moet twaalf jaar de cel in voor het doodschieten van Isilnando Kammeron, in oktober 2016 vlakbij het AMC.

Maarten van Dun
Slachtoffer Isilnando Kammeron was 24 toen hij dood werd geschoten Beeld Facebook
Slachtoffer Isilnando Kammeron was 24 toen hij dood werd geschotenBeeld Facebook

De R. schoot op 10 oktober 2016 op straat met een automatisch wapen veel kogels af op Kammeron, die voor de ogen van zijn zwangere vriendin overleed.

De R. had bij de rechtbank toegegeven op Kammeron te hebben geschoten, al beweerde hij nooit de opzet te hebben gehad om hem dood te schieten. De straf komt overeen met de eis van justitie.

Kort voor de schietpartij had Kammeron, die een lang strafblad had met daarop geweldsdelicten, ruzie gemaakt met een vriend van De R., in een snackbar bij Reigersbos.

Tijdens die ruzie had Kammeron die man in het gezicht gestoken, vermoedelijk met een schroevendraaier.

Opgefokte sfeer
Die man belde daarop een aantal vrienden, waarna zij in een groep richting het AMC vertrokken. Onderweg liet De R. al het automatische wapen zien dat hij in zijn broeksband had gestoken, zo bleek uit camerabeelden.

De sfeer in de groep was opgefokt, dus justitie sluit niet uit dat de groep al het plan had opgevat om wraak te nemen op Kammeron, al is daarvoor geen bewijs.

Toen de groep Kammeron uiteindelijk op het busstation bij het ziekenhuis tegen het lijf liep, stelde die zich uitdagend op. Zijn vriendin probeerde hem nog tegen te houden, maar De R. schoot met een Skorpion-pistool acht kogels in borst en longen van Kammeron.

Volgens de rechtbank was het 'zo goed als zeker' dat Kammeron zou overlijden toen De R., die geen enkele schietervaring had, vanaf een afstand van vier meter het vuur opende met de pistoolmitrailleur.

Dat sprake was van enige vorm van noodweer is volgens de rechtbank uitgesloten: Kammeron was op geen enkel moment zó bedreigend dat De R. terecht naar zijn pistoolmitrailleur greep. De psychiater constateerde dat De R. volledig toerekeningsvatbaar is.

Stoerdoenerij
De rechtbank noemt Kammeron 'kansloos tegen dit extreme geweld.' "Het is een wonder dat niet meer slachtoffers zijn gevallen, waaronder de toen pril zwangere vriendin."

Dat De R. rondliep met zo'n zwaar wapen, zelfs in een kapotte tas waardoor omstanders het vuurwapen goed konden zien, duidt volgens de rechtbank op 'stoerdoenerij en een ongelofelijke nonchalance.'

De hoge straf is volgens de rechters mede 'een maatschappelijk signaal om aan anderen duidelijk te maken dat het ongeoorloofde bezit van vuurwapens, en het daarmee gepaard gaande gedrag, dus het gebruik ervan, niet langer wordt getolereerd."

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden