Update

Twaalf doden bij aanslag redactie Frans satirisch weekblad Charlie Hebdo

Bij een schietpartij op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo in Parijs zijn aan het einde van de ochtend zeker twaalf mensen gedood. President Hollande weet zeker dat het een terroristische aanslag was. De Franse politie is op zoek naar drie daders.

Brandweermannen laden een gewonde in de ambulance Beeld ANP
Brandweermannen laden een gewonde in de ambulanceBeeld ANP

De aanslag lijkt uitstekend te zijn voorbereid, schrijft de Franse krant 'Le Parisien'. De daders pleegden de aanslag tijdens een redactievergadering waardoor er veel redacteuren en tekenaars in één ruimte waren. Ook noemden ze de slachtoffers bij hun voornaam voordat ze hen executeerden, aldus de krant.

Kort voor twaalf uur vuurden de twee mannen met automatische wapens schoten af op de redactie. De terroristen droegen een kalasjnikov en een raketwerper bij zich. De schietpartij duurde maar enkele minuten. Daarbij kwamen negen journalisten, twee agenten en een omstander om het leven.

Een aantal medewerkers vluchtten naar het dak, volgens 'Le Parisien'. De aanslagplegers zouden hebben geroepen: 'We komen de profeet wreken.' Daarna zijn de schutters gevlucht. Bij het verlaten van de redactie schoten de aanvallers wild om zich heen. Ook een politieauto en ruiten van nabijgelegen winkels vertonen kogelgaten. Ze wisten te ontkomen in een zwarte Citroën die in het noorden van het Parijse centrum is teruggevonden. De politie is volgens Franse media nu op zoek naar twee andere auto's.

Stille tocht
De Franse politie heeft getuigen gevraagd zich te melden. Er hebben zich ooggetuigen gemeld die hebben gezien dat de daders van auto verwisselden. Daarbij deden ze niet geheimzinnig maar riepen met hun maskers op dat Allah met hun was.

Ze stalen volgens getuigen en witte Renault clio en verdwenen in noordoostelijke richting naar de Porte de Pantin. Van hen ontbreekt elk spoor. Ze zouden bij de aanslag hebben geroepen dat ze van al-Qaeda in Jemen zijn.

Burgemeester Anne Hidalgo van Parijs heeft alle Fransen 'en verdedigers van de vrijheid' opgeroepen vanavond 'op een solidaire en stille manier' de straat op te gaan. De stille tocht moet om 18.00 uur beginnen op de Place de la République in het oosten van de Franse hoofdstad. 'Dit bloedbad dompelt ons land, onze stad en onze democratie in rouw. Wij zijn zojuist in het hart van onze vrijheid getroffen.'

Eerder doelwit
Al eerder was de redactie het doelwit van een aanslag. In de nacht van 2 november 2011 werd op de kantoren van het blad een aanslag met een molotovcocktail uitgevoerd. Dit hield verband met de eenmalige uitgave van een editie genaamd 'Charia Hebdo', waarvan profeet Mohammed zogenaamd gastredacteur was. 'Wij gaan door waar anderen halt houden,' zei tekenaar en redactiechef Riss toen. 'Als een soort verkenners zoeken we de grenzen op. Dat wij dat doen, maakt voor de andere media het speelveld groter; het voorkomt dat ze te voorzichtig worden. We tekenen niet alleen om te amuseren, maar ook om die vrijheid te bevechten.'

Het satirische blad kent een lange geschiedenis van processen en rellen. In 2006 was Charlie Hebdo een van de tijdschriften in Europa die de spotprenten op Mohammed die in het Deense Jyllands-Posten controverse hadden uitgelokt, opnieuw publiceerden.

'Ziekmakend'
De Franse president François Hollande twijfelt er niet aan dat de aanval een terroristische aanslag was. Minister Bert Koenders spreekt van 'afschuwelijk nieuws' uit Parijs over de aanslag op de redactie van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. 'Ik leef mee met betrokkenen. Ik ben solidair met het Franse volk'. De Britse premier David Cameron noemde de aanslag in Parijs 'ziekmakend'. Groot-Brittannië steunt Frankrijk in de strijd tegen terreur, zei Cameron.

Mark Rutte heeft zijn verbijstering uitgesproken over de aanslag. 'Deze afschuwelijke en laffe terreurdaad raakt ons allemaal', aldus de minister-president. 'Nederland staat schouder aan schouder met Frankrijk. Onze gedachten gaan nu allereerst uit naar iedereen die door deze verschrikkelijke gebeurtenis is getroffen.'

'Het is een heftige aanslag op de journalistiek. Ik heb nog niet eerder meegemaakt dat journalisten, zo dicht bij huis, het doelwit zijn geworden', zegt Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) benadrukt dat er momenteel geen concrete aanwijzingen zijn voor een aanslag in Nederland. Wel worden de ontwikkelingen in Parijs nauwgezet gevolgd. 'Dit onderstreept het belang om waakzaam en alert te blijven. In dat licht past ook het actieprogramma jihadisme. Vooralsnog is er geen reden om het dreigingsbeeld aan te passen, maar het is niet voor niets substantieel.' Dat betekent dat de kans op een aanslag reëel wordt geacht.

Hieronder beelden van de schietpartij op de redactie, gefilmd vanaf het dak.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld afp
Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden