Twaalf CDA'ers ambiëren lijsttrekkerschap

Bij het CDA hebben zich twaalf mensen gemeld die mee willen doen aan de lijsttrekkersverkiezingen van de partij. Morgen wordt bekend welke zes van hen uiteindelijk kunnen meedingen naar het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen van 12 september. Een speciale CDA-commissie heeft hiervoor met alle kandidaten gesprekken gevoerd en zij worden nog geïnformeerd of ze door mogen of niet.

Partijvoorzitter Ruth Peetoom van het CDA. Beeld anp
Partijvoorzitter Ruth Peetoom van het CDA.Beeld anp

Partijvoorzitter Ruth Peetoom van het CDA zei vandaag in het tv-programma Buitenhof dat zich meer kandidaten gemeld hebben dan al bekend was. Tot nu toe hadden zes christendemocraten al publiek gemaakt dat zij zich kandidaat hebben gesteld: huidig fractievoorzitter Sybrand van Haersma Buma, bewindspersonen Liesbeth Spies en Henk Bleker, Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en de CDA-leden Marcel Wintels en Harry Wesselink.

Het is voor het eerst dat CDA-leden hun lijsttrekker kunnen kiezen. Morgen worden in Rotterdam de kandidaten gepresenteerd die het meest geschikt bevonden zijn om mee te doen aan de lijsttrekkersverkiezingen. Zij gaan dan direct met elkaar in debat en de leden kunnen hen ook vragen stellen.

Later volgen nog drie debatten in het land en kunnen leden stemmen voor de eerste ronde, die 18 mei sluit. Als geen van de kandidaten in de eerste ronde meer dan de helft van de stemmen behaalt, gaan de twee kandidaten met de meeste stemmen door naar de tweede ronde. Deze duurt tot 1 juni, dan wordt bekend wie de nieuwe lijsttrekker van het CDA wordt bij de landelijke verkiezingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden