TV-serie speelt met clichés van het snelle geld aan de Zuidas

De nieuwe advocatenserie Zuidas van BNNVara gaat zondag in première. De reeks werd grotendeels opgenomen in het Amsterdamse zakendistrict.

null Beeld BNNVARA
Beeld BNNVARA

Advocaat-stagiaire Sabia Bennani kijkt met grote ogen naar de powerpoint in de vergaderkamer. Onder het kopje 'diversiteit' verschijnt haar foto naast die van een donkere collega. "Hebben we toch iets gemeen," lacht medestagiair en zoontje van de baas Quinten. "We zijn allebei aangenomen op onze achternaam."

Sabia en Quinten zijn personages in Zuidas, de nieuwe serie van BNNVara met als decor het gelijknamige zakendistrict in Amsterdam-Zuid. De reeks volgt acht personages die allemaal verbonden zijn aan fictief advocatenkantoor Vande Sante Grinten Meijer (VDSGM) van founding partners Annet Malherbe en Mark Rietman.

Enorm terughoudend
De eerste vier afleveringen van Zuid­as werden geregisseerd door Nicole van Kilsdonk (52). Aaron Rookus (34) was verantwoordelijk voor de laatste vier. Het was zwaar werk, daar zijn beiden het over eens. Van Kilsdonk: "Vorig jaar zomer was ineens de financiering rond. In november zijn we begonnen met draaien, in een paar maanden moest er een serie zijn."

Om een goed beeld te krijgen van de cultuur in het zakendistrict brachten de regisseurs een bezoek aan twee advocatenkantoren. "Dat was voor mij de lol van het maken van deze serie, het onderzoeken van die wereld," zegt Van Kilsdonk.

"Dat viel overigens niet mee. Veel kantoren waren enorm terughoudend. Bang om een bepaald stereotype te bevestigen. Terwijl je, als je nooit openheid geeft, het heersende beeld in stand houdt."

Ook gewoon mensen
Dat beeld komt slechts deels overeen met de werkelijkheid volgens Rookus. "Er is aan de Zuidas zo veel geld en macht geconcentreerd, natuurlijk gebeuren daar rare dingen. Maar die advocaten en bankiers daar zijn ook gewoon mensen met hun eigen verhaal."

Zuidas speelt met de stereotypen zonder karikaturaal te worden. Advocaten komen binnen met het Financieele Dagblad onder de arm en gaan pas laat naar huis.

VDSGM-stagiaire Sabia (Jouman Fattal) moet tot op de minuut verantwoorden waar ze aan werkt. Van Kilsdonk: "Dat gebeurt echt op veel van die kantoren. Dat soort dingetjes geeft je serie net wat meer kleur."

Geëmancipeerde serie
Het script werd geschreven door Karima Belgacem, Maria Guldenaar en Rolinde Hoorntje, bekend als de schrijvers van blog ZoZuidas, en scriptschrijver Philip Delmaar. Vroeg in de serie komen thema's als sekse­verandering en diversiteit aan bod. Het maakt Zuidas eigentijds, vinden de regisseurs.

Nicole van ­Kilsdonk: regisseur en scenarioschrijver, ook bekend van Ventoux. Beeld In beeld met Floor
Nicole van ­Kilsdonk: regisseur en scenarioschrijver, ook bekend van Ventoux.Beeld In beeld met Floor

Rookus: "Ik zou Zuidas een geëmancipeerde serie willen noemen. Dat begint al met het feit dat het script is geschreven door drie vrouwen die weten hoe het er aan de Zuidas aan toe gaat. Dat voel je aan de ontwikkeling van de personages. Maar ook de onderwerpen, de personages en de samenstelling van de cast maken de serie voor mij heel kleurrijk."

Het grootste deel van de serie werd opgenomen aan de Zuidas. De scènes op kantoor werden geschoten in het leegstaande Tripolisgebouw met uitzicht op de 'schoen' van ING. De buitenscènes werden gedraaid boven station Zuid, waar Rookus zich aanvankelijk verbaasde over de rust.

"Er moet natuurlijk gewoon gewerkt worden, dus overdag zat iedereen op kantoor. Het blijft een zakendistrict, het blijft de Zuidas."

Zuidas, NPO 3, vanaf 1 april 21.15 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden