Update

Tv-producent ontkent en doet aangifte tegen Brandt Corstius

De man die door Jelle Brandt Corstius van seksueel misbruik wordt beschuldigd, heeft maandagavond bij het televisieprogramma Pauw ontkend dat er sprake is geweest van aanranding.

Jelle Brandt CorstiusBeeld ANP

Televisieproducent Gijs van Dam erkende wel dat hij destijds seks met Brandt Corstius heeft gehad, maar volgens hem was er geen sprake van dwang.

Van Dam ontkent ook dat hij Brandt Corstius drugs heeft toegediend. "Ik ben standrechtelijk geëxecuteerd zonder enig vorm van proces op basis van een gelogen verhaal," zei Van Dam in het tv-programma.

Hoewel Brandt Corstius zelf geen naam heeft genoemd in het openbaar, bleek al snel dat het een collega van het programma Barend & Van Dorp was geweest die hem naar eigen zeggen tot orale seks had gedwongen.

Ten tijde van de vermeende verkrachting, in 2002, was Van Dam producent van Barend & Van Dorp. Hij was 25, Brandt Corstius, toen stagiair van het programma, 24.

De twee mannen hebben nadien nooit over het voorval gesproken, zegt Van Dam. Volgens Van Dam ging het om seks in een dronken bui met wederzijdse toestemming.

Van Dam wordt bijgestaan door advocaat Peter Plasman.

Volgens de raadsman doet zijn cliënt aangifte tegen Brandt Corstius wegens smaad en laster. "Je kunt wel een verhaal naar buiten brengen zonder een naam te noemen, maar daarmee is het kwaad al geschied. Brandt Corstius beschuldigt iemand ervan een verkrachter te zijn. Dat deed hij heel manipulatief en met raffinement."

Plasman zegt dat zijn cliënt is neergezet als 'smeerlap', een 'pisnicht' en een 'predator'. Dat de naam van zijn cliënt daarbij in de media niet direct is genoemd doet volgens hem niks af aan het feit dat dat (in ieder geval) smaad is.

Van Dam is momenteel zelfstandig televisieproducent, daarvoor werkte hij in soortgelijke functies bij Talpa, CCCP en Endemol.

Trial by media
Het optreden van Van Dam is een nieuw hoofdstuk in een zaak die langzaam zijn doel voorbij lijkt te streven.

Brandt Corstius kwam met zijn verhaal naar buiten in de hoop dat hij andere slachtoffers van seksueel misbruik kon aansporen ook hun verhaal te vertellen. Door de gang van zaken, die inmiddels veel weg heeft van trial by media, is het de vraag of zijn verklaring die uitwerking nog zal hebben.

Twee mannen zijn beschadigd, het is gissen naar de waarheid. Rechtszaken zijn aanstaande.

Dat Van Dam en Plasman op tv andere vermeende slachtoffers van Van Dam opriepen zich te melden ('Ik zou zeggen: meld je. Want er is niemand.') maakt de drempel ook niet minder hoog voor slachtoffers van seksueel misbruik om zonder sluitend bewijs naar voren te komen.

Brandt Corstius reageerde maandagavond op Twitter met de tekst: "Ik begrijp dat ik nu iets hoor te zeggen. Maar ik zou niet weten wat."

Lees terug: Jelle Brandt Corstius: 'Ik lachte het misbruik weg'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden