'Tv-host Savile misbruikte 63 mensen in ziekenhuis'

De in 2011 overleden BBC-presentator Jimmy Savile heeft in één Brits ziekenhuis zeker 63 mensen misbruikt. Dat melden diverse Britse media vandaag op basis van een rapport. Volgens SkyNews wisten medewerkers van het Stoke Mandeville ziekenhuis van zeker tien beschuldigingen, maar werden ze door Savile onder druk gezet om hun mond te houden.

Redactie
Jimmy Savile in 2008. Beeld AP
Jimmy Savile in 2008.Beeld AP

Na zijn overlijden kwam uit dat Savile mogelijk honderden kinderen zou hebben misbruikt in verschillende ziekenhuizen en bij de BBC. Savile zette zich als vrijwilliger in voor ziekenhuizen en haalde veel geld binnen met liefdadigheidsactiviteiten. Hij had daardoor vrij toegang tot de ziekenhuizen.

De weinige slachtoffers uit het Stoke Mandeville ziekenhuis die wel durfden te praten over wat Savile met hen had gedaan, werden genegeerd of niet geloofd. De enige formele klacht werd opzij geschoven door het ziekenhuis, aldus SkyNews. Medewerkers van het ziekenhuis die klaagden over vreemd gedrag van de zeer populaire presentator, kregen zware reprimandes. Toch vindt de commissie dat de staf een hoop te verwijten valt. 'Ze faalden in hun plicht om patiënten te beschermen.'

Savile in 2001. Beeld EPA
Savile in 2001.Beeld EPA
Savile (L) met Margaret Thatcher, in 1982. Beeld Getty Images
Savile (L) met Margaret Thatcher, in 1982.Beeld Getty Images

Mortuarium

De slachtoffers in het ziekenhuis waren tussen de acht en veertig jaar oud. De helft van hen was jonger dan zestien en verreweg de meeste slachtoffers waren vrouwen of meisjes. Het misbruik dat tussen 1968 en 1992 plaatsvond, varieerde van betasting tot verkrachting. Niet alleen patiënten werden misbruikt, maar ook bezoekers en werknemers. Een meisje van negen, wiens familie in het ziekenhuis werkte, zou naar eigen zeggen tien keer verkracht zijn.

Bovendien blijkt uit het rapport dat Savile zich regelmatig zonder toezicht ophield in het mortuarium van het ziekenhuis. Er zijn beschuldigingen dat hij seks zou hebben gehad met lijken, maar onomstotelijk bewijs heeft de onderzoekscommissie die het rapport opstelde niet kunnen vinden.

Savile in 2005. Beeld EPA
Savile in 2005.Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden