Opinie

‘Tv-debat tussen Rutte en Baudet is bij aanvang al een treurig dieptepunt’

Europa draait niet alleen om rechts, stelt Benjamin van Sterkenburg. ‘De publieke omroep laat zich voor het karretje van rechtse partijen spannen.’

Mark Rutte en Thierry Baudet in 2017, bij de installatie van laatstgenoemde als Kamerlid.  Beeld ANP
Mark Rutte en Thierry Baudet in 2017, bij de installatie van laatstgenoemde als Kamerlid.Beeld ANP

Het heeft iets geks: de publieke omroep, die door VVD en FvD voortdurend verdacht wordt van linkse sympathieën, mag woensdagavond met publiek geld het tegendeel bewijzen door een debat uit te zenden tussen twee onverkiesbare kandidaten. Op een merkwaardige wijze: Pauw doet zijn dagelijkse talkshow niet vanuit de vertrouwde studio, maar skipt de uitzending en komt op uitnodiging van met name de minister-president naar theater de Rode Hoed. Daar wordt gedebatteerd over door Rutte en Baudet bedachte stellingen, voor een door Rutte en Baudet geselecteerd publiek, op door Rutte en Baudet geformuleerde voorwaarden.

Hoezo heeft dit iets te maken met de verkiezingen voor het Europees Parlement?

Mark Rutte staat in het geheel niet op de Europese kandidatenlijst van de VVD, Thierry Baudet staat bij FvD op een onverkiesbare dertiende plaats. Hij heeft kennelijk geen ambitie om in het Europees Parlement zitting te nemen.

Vanwaar dan dit debat, dat de valse tegenstelling voedt als het erom gaat of de VVD of FvD donderdag de grootste partij wordt bij het Nederlandse deel van deze verkiezingen?

Grote verwarring

De publieke omroep laat zich voor het karretje spannen van twee rechtse partijen, die niet hun lijsttrekkers afvaardigen, maar hun politiek leiders. Zij misbruiken de verkiezingen voor het Europees Parlement voor binnenlandse aangelegenheden. Kennelijk verkeert de publieke omroep inmiddels in zo’n grote verwarring dat ze in de houding springt voor twee mannen die geen gelegenheid onbenut laten diezelfde publieke omroep weg te wensen. Nu zij besluiten tot een wedstrijdje wie het verst kan plassen, werkt de omroep eraan mee dat zij het grote publiek kunnen bereiken.

De achtergrond van dit duel op rechts is zonneklaar: het moet de schijn wekken dat deze verkiezingen als inzet zouden hebben wie de grootste partij op rechts wordt. Als bijkomend voordeel worden alle overige partijen gediskwalificeerd.

De winst op het Eurovisie Songfestival werd door de premier slechts van het commentaar voorzien dat de publieke omroep het organiseren van het evenement in Nederland maar uit de eigen middelen moet financieren. Laat de VVD en FvD hun politieke campagnes ook vooral uit hun eigen middelen financieren en die niet afwentelen op de publieke omroep die ze liever kwijt dan rijk zijn en waarop ze hoe dan ook fors willen bezuinigen.

Rechts gebral

Laat de Europese verkiezingen niet kapen door schijngevechten, maar breng in beeld wat partijen in het Europees Parlement hebben waargemaakt van hun beloften uit 2014. Kijk wat hun nieuwe verkiezingsbeloften zijn en hoe geloofwaardig die zijn op basis van resultaten uit het verleden.

Twee mannen die elkaar achternazitten op het dek van de Titanic, vormen geen goede aanmoediging voor de opkomst bij de Europese verkiezingen. Nu al is 60 procent van de kiezers van plan de Europese stembus links te laten liggen. Rechts gebral tussen twee niet-kandidaten kan daar nauwelijks verbetering in brengen.

De Nederlandse bevolking voelde zich niet gehoord bij het referendum over de Europese grondwet in 2005, en bij het referendum van 2016 over het associatieverdrag met Oekraïne.

Onderdak bieden

Hoe serieus zullen kiezers zich genomen voelen met een debat tussen twee niet-kandidaten aan de vooravond van de Europese verkiezingen die er kennelijk onvoldoende toe doen om juist die in het brandpunt van de belangstelling te plaatsen? De Kiesraad adviseert beïnvloedende acties in de (omgeving van) stemlokalen te ontmoedigen. Een tv-uitzending die eindigt als de eerste stembureaus opengaan, zou op dezelfde wijze beoordeeld moeten worden.

Uit de jongste peiling van Maurice de Hond blijkt dat kiezers denken dat hun mening door het debat beïnvloed zal worden. De Rode Hoed gaat er prat op dat debatten er altijd in een veilige sfeer plaatsvinden, vanuit haar geschiedenis als oudste schuilkerk van Amsterdam en dat ze vrij van politieke of religieuze kleur beschutting wil bieden aan denkwerk in uitvoering. Onderdak bieden aan een zo gepolariseerd en gekleurd debat, luttele minuten voordat de stembureaus openen, is vanuit democratisch oogpunt een treurig dieptepunt voor zowel de publieke omroep als de Rode Hoed.

Benjamin van Sterkenburg is voorzitter van Pink!, de jongeren­organisatie van de Partij voor de Dieren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden